Szerdán újra tárgyalnak az ukrán gabona exportjáról – piacbefolyásoló hírek jönnek

Forrás: Getty Images
Törökországban, a fekete-tengeri gabonaszállításokban stratégiai helyzetben lévő országban tesznek kísérletet az ENSZ képviselői arra, hogy a június 8-ai tárgyaláson meggyőzzék az orosz felet, tegye lehetővé az ukrán gabona exportját. A tét óriási, s hogy miért, ezt mutatja be cikkében Fórián Zoltán az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az egyre feszítőbb világélelmezési problémák növekvő nyomást gyakorolnak a tárgyaló felekre. Emlékezhetünbk: a világpiaci gabonakínálat már az ukrán-orosz háború nélkül is szűkösnek ígérkezett. Jön az új aratás, az árak az egekben, gyors megoldást kell találni az ukrán raktárak kiürítésére.

Az ENSZ képviselői erre tesznek újabb kísérletet Oroszországgal, június 8-án. A helyszín ezúttal a fekete-tengeri szállításokat illetően stratégiai pozíciókkal rendelkező Törökország. Miután a nyugati országok nem szüntetik meg az Oroszország elleni szankciókat Ukrajna kikötőinek feloldásáért cserébe,

az orosz fél mintha halogatná a tárgyalásokat, és inkább a Fehéroroszország irányába való kivitelt szeretné előtérbe helyezni.

A fehérorosz elnök, Lukasenka szintén embargós enyhítéseket kér cserébe, saját áruját is szeretné kiszállítani.

A szerdai találkozó előtt a felek a sajtóban üzengetnek egymásnak. Oroszország továbbra is az ellátási lánc megszakításait és a nyugati szankciókat okolja az élelmiszerválságért, azzal vádolva Ukrajnát, hogy maga aknásította el kikötőit, míg az EU külpolitikai főképviselője szerint a világ gabonahiányának oka Oroszország katonai inváziója Ukrajnában. Az amerikai külügy is ellenzi az Oroszország elleni embargó enyhítését, mondván, nem hisz az üres ígéreteknek. A világélelmezési válság megoldása érdekében azt javasolja, hogy Oroszország vessen véget a háborúnak és az ukrán kikötők blokádjának.

Az ukrán hatóságok szerint májusban 70 külföldi hajó és több millió tonna gabona maradt elzárva a kikötőkben, aminek következtében az ország naponta több mint 170 millió dollárt veszített.

Bár Putyin orosz elnök megígérte, hogy Oroszország nem használja fel a gabonaszállító hajók áthaladása érdekében aknamentesített folyosókat Ukrajna megtámadására, az ukrán hatóságok nem kezdik el a kikötők aknamentesítését anélkül, hogy nem garantálnák, hogy orosz hadihajók nem támadják őket. Ukrajna emiatt partnerországainak hadihajóit látná szívesen az aknamentesítés fedezésére.

Ukrajna és Oroszország továbbra is azzal vádolja egymást, hogy sodródó aknákat telepítenek a Fekete-tengerre, amelyek veszélyeztetik a hajózást. A kereskedelmi hajózás helyreállításához a régióban az aknavetőknek először meg kell tisztítaniuk az aknák vizét.

A búza ára eséssel reagált az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatos tárgyalások hírére, ez azonban nem vált trenddé,

hiszen orosz rakéták megsemmisítettek a hétvégén egy gabonaraktárt Nikolaev kikötőjében. A tőzsdei árak erre emelkedéssel reagáltak. Az emelkedést támogatta még néhány új piaci hír:

  • Az USDA jelentése, amely szerint június 5-éig a tavaszi búza 82 százalékát vetették el az Egyesült Államokban.
  • A szárazság miatt Franciaországban a búzavetések kétharmada jó vagy kiváló állapotú (-2 százalék).
  • Hasonló okokból az őszi vetésűek termése Spanyolországban 21 százalékkal kisebb lesz. E a szokásos ukrajnai import kiesésével súlyos takarmányozási gondokat okoz az országban, az árak emelkedése mellett persze.

Azért pozitív üzenetek is vannak, hiszen az elmúlt hetek esőzései éppen Ukrajnában javítottak a terméskilátásokon, Ausztrália pedig búzaexportjának növelését tervezi a jó időjárásra alapozva. Rövid távon a tárgyalások alakulása fontos piacmozgató tényező lesz.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink