Növekszik a feszültség a búzapiacon

Forrás: Getty Images
Hosszú ideje esnek a búzaárak a világpiacon, Magyarországon pedig a nemzetközi hatásokat az ukrán import és a magas készletek erősítik. Mire számíthatunk a nemzetközi és a hazai búzapiacon? – ezt válaszolja meg cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az elmúlt 12 hónapban a világpiaci referenciának számító Chicagói Árutőzsdei búzaárak több mint harmadukkal estek. A nemzetközi áresést azonban nálunk egyedi tényezők is erősítik. Ezek között elsősorban az Ukrajnából származó importot kell kiemelni, de a hazai készletszint is fontos mozaik a táblán. Ahogy telnek a hetek, úgy nyomasztja a szektort a raktárban ragadt készlet, amely akár egymillió tonna is lehet. A terméskilátások sem kedvezőtlenek, így könnyen előállhat, hogy a nagyobb vetésterületről egy jó termés fog lekerülni nyáron. Bár napjainkban lelassult, az ukrajnai import nem rövid távon jelent meg piacunkon, alkalmazkodnunk kell jelenlétéhez, ami az árnyomás terén ugyanúgy tetten érhető, mint a piaci versenyben.

Most csend van, és tél…

Ha a búzapiacra gondolok, Vörösmarty Előszavának töredéke jut eszembe. Bár a tél már távolodik, a vevők még nem közelednek. Az ukrajnai búza behozatala mintha csendesülne. Akár készlethiányból, akár a tengeri szállítás utolsó napjainak kihasználásából adódik ez, nekünk reményt ad arra, hogy a csend véget ér. Az ezzel kapcsolatos legfrissebb hír az, hogy folynak a tárgyalások, de Oroszország egyre határozottabban áll ellen az új megállapodás megkötésének. Kijelentette, hogy a gabonafolyosó nem hatékony. Valóban nem. A jelenlegi megállapodás pedig március 18-án lejár.

A graintrade.com.ua portál szerint, az orosz delegáció következő konzultációs fordulójára az UNCTAD külügyminiszterével, Rebecca Greenspannel és az OCHA vezetőjével, Martin Griffiths-szel (a „Fekete-tengeri Kezdeményezés” és az ENSZ-Oroszország memorandum kurátorával) március 13-án Genfben került sor. Ennek előestéjén az orosz külügyminisztérium kétségeit fejezte ki a megállapodás meghosszabbításának megvalósíthatóságával kapcsolatban. Peszkov, a Kreml sajtótitkára március 9-én kijelentette, hogy Ukrajna fekete-tengeri kikötőin keresztül történő biztonságos gabonaexportról szóló megállapodás csak félig működött.

A megállapodás második része az ENSZ és az Orosz Föderáció memorandumára vonatkozott, amely egyszerűsíti a műtrágyák és élelmiszerek Oroszországból történő kivitelét. Ez az orosz fél szerint nem valósult meg, ami részükről eléggé megnehezíti a megállapodás meghosszabbítását. Szaharova, az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának képviselője március 13-án hangsúlyozta, hogy a nyugati szankciók továbbra is akadályozzák az orosz mezőgazdasági termékek exportját, és a megállapodásnak csak az Ukrajna számára előnyös része valósult meg hatékonyan. Azt is megjegyezte, hogy „az ENSZ-főtitkár javaslata egy csomagmegállapodás volt, ami azt jelenti, hogy minden megállapodást együtt kell végrehajtani”.

A nyomásgyakorlásra, tárgyalásra egyre kevesebb az idő. Emiatt Ukrajna már hónapok óta próbálja tágítani az exportcsatornákat. Korábban bejelentett terveivel összhangban, Ukrajna megkezdte disztribúciós kapacitások kiépítését nyugati piacain, így nálunk is. Joggal számít arra, hogy az EU vámmentessége fennmarad június – a mostani lejárta – után is.

Eközben az USDA…

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma márciusi előrejelzésében 5,1 millió tonnával, 788,94 millió tonnára emelte a világ búzatermésével kapcsolatos várakozását. A növekedést elsősorban Kazahsztán, Ausztrália, Brazília és Argentína várható termésnövekedése okozza, miközben az Indiában a hőség miatt terméskiesés lesz. A fogyasztási oldalt 2,4 millió tonnával, 787,7 millió tonnára emelték az amerikai elemzők, így a globális zárókészletek tovább zsugorodnak.


Forrás: USDA

Mi lesz ebből?

A hazai búzapiac kérdőjelei egyre csak sokasodnak. Az október közepe óta szabadesésben lévő hazai árak jogosan töltik el aggodalommal a készlettel rendelkezőket (termelőket és feldolgozókat egyaránt).

A búza importja két és félszeresére, a kukoricáé közel négyszeresére ugrott tavaly. A rendkívüli piaci helyzet (háború, aszály, költségek) hatása ebben kézzel fogható, de könnyen lehet, hogy ezek többége idén is velünk marad. A hangulat pedig egyre fokozódik az eladási kényszer hatására. A vevők ezt kivárják. Van még út lefelé a hazai búzaárban.


Forrás: KSH

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink