Utat találnak a piacokra az ukrán bogyósgyümölcsök

Forrás: Getty Images
A háború alatt is működik a Közép- és Nyugat-Ukrajnában összpontosuló ukrán bogyósgyümölcs-ágazat, a termelés és az export is folytatódik, de a hosszabb távú bizonytalanság továbbra is fennáll.

„A bogyósgyümölcs szezon nem volt rossz” nyilatkozta Iryna Kukhtina, az Ukrán Bogyósgyümölcs Szövetség elnöke ideiglenes lengyelországi otthonából, „bár az árak alacsonyabbak voltak, mint az előző években. A termés jó volt mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében„ – idézte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra honlapja a nyilatkozatot.

Az Európa nagy részén tapasztalt perzselő hőség Ukrajnában csak minimálisan érintette a szamóca egyes fajtáinak méretét. „A szamócatermés néhány forró nappal szembesült, ezért a gyümölcsök mérete kisebb, de ízük édesebb volt. Csak a málnaszezon végén kellett némi esővel megküzdenünk. A kihívások ellenére egyes bogyós gyümölcsök mennyisége még a tavalyinál is nagyobb volt.”

Kukhtina szerint néhány vállalat még ebben az időszakban is növelni tudta beruházásait és új telepítéseit, bár ez nehezebbé vált. „A nemzetközi beszállítók minden kockázatot az ukrán vállalatokra hárítanak, így nagy a bizonytalanság” – mondta.

A friss bogyós gyümölcsök szezonja ugyan véget ért, de a fagyasztott bogyós gyümölcsök üzletága folytatódik Ukrajnában. Itt a fő problémát a tárolási lehetőségek elérhetősége és költségei jelentik.

Sok vállalat Lengyelországba szállította a készleteit vagy az ország különböző részein szétszórta azokat. Az áram drága, de a rendelkezésre állás nagyobb probléma az infrastruktúrában bekövetkezett károk miatt

– írta le a helyzetet a szövetség elnöke.

„Az export továbbra is lehetséges a fő piacainkra, az EU-ba, mivel teherautóval szállítunk” – állítja Kukhtina. Sterinte azonban az export kevesebb lesz, mint a korábbi években, mivel az árfolyamok jelenleg megnehezítik az exportőrök dolgát. A bogyós gyümölcsök hosszú távú befektetést jelentenek, ezért a termelők valószínűleg átállnak az egyéves kultúrákra, amíg ez a bizonytalanság fennáll.

Az ország gyümölcstermesztésének támogatása nagyrészt az Egyesült Államok és az EU által nyújtott támogatások formájában érkezett, többnyire az ukrán kormányon keresztül. Kukhtina szerint azonban az ágazat fejlesztésére szánt támogatás korlátozott volt. „A támogatások egyik feltétele, hogy bizonyos számú munkahelyet kell teremteni, ezt jelenleg nem könnyű garantálni. A jövő évről kevés a bizonyosság, amíg a háború folytatódik. Ellenben sok különböző területről kaptunk támogatást, többek között néhány kiskereskedelmi láncból. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a piacon vagyunk, van eladható gyümölcsünk és sok erőfeszítést tettünk a gyümölcsök biztonságáért” – nyomatékosította.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink