Lehetne nagyobb tere a bogyós gyümölcsöknek

Forrás: Getty Images
Ugyan az utóbbi évtizedekben csökkent a magyarországi bogyós gyümölcsültetvények területe, de a kutatók szerint a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

Az elmúlt időszakban a Vidékfejlesztési program (VP) kertészeti ágazatoknak megnyitott pályázati lehetőségei segítséget tudtak nyújtani a bogyós gyümölcs ültetvények létrehozásához, illetve gépesítéséhez is, és ez az új pályázati rendszerben is így lesz -jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, miután kutatókkal, területfejlesztési és mezőgazdasági szakemberekkel tanácskozott. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán tartott megbeszélés tapasztalata, hogy a szakmailag mindennek alapja a megfelelő fajta és a hozzá kapcsolódó kidolgozott termesztéstechnológia, amely kapcsán a fertődi állomás szakmai tudással és szaporítóanyaggal rendelkezik – írta közleményében az AM. A szakemberek szerint megfelelő fajtával és technológiával megduplázható lehet a hazai termésátlag, legyen szó málnáról, ribizliről vagy éppen szederről

Ebben az ágazatban is központi kérdés a munkaerőhiány kezelése, amelyhez a tanácskozáson elhangzottak szerint már

rendelkezésre állnak az európai piacon olyan betakarítógépek, amelyek a kézi szedéshez közeli gondossággal képesek akár frisspiaci értékesítésre szánt málnát is betakarítani és így szélesebb termelői kör számára is érdekessé tudják tenni ismét ezt a kultúrát.

A fertődi kutatóállomáson szakmailag érdekes technológiai kísérlet is folyik a málna agrár-erdészeti rendszerek keretei közötti termeléséhez kapcsolódóan. Ez nemes nyárfa általi árnyékolással történő termesztést jelent. Az alacsony költségű megoldás árnyékol és párolgást csökkent, így védi a növényt és jótékony hatással van a hozamokra is. A kutatóállomáson dolgozó szakemberek – folytatva az elődök nemesítési munkáját – a hagyományos, Magyarországon bevált fajták mellett folyamatosan keresik az újabb, a megváltozott éghajlati viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajtákat is, emellett a növényvédelem új útjait.

A megbeszélésen résztvevő kutatóknak, mezőgazdasági szakembereknek az államtitkár jelezte: az érdeklődő gazdálkodók felé történő információ- és tudásátadás segítésére új eszközök is rendelkezésre állnak majd a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv most induló új ciklusában.