Új ciklus indul a kínai sertéshúspiacon

Forrás: Getty Images
Kisebb áringadozásra és erősebb kormányzati ráhatásra számít a kínai sertéshússzektorban a Rabobank.

A Rabobank szerint a ciklus 2022 közepén kezdődött, egy olyan évet követően, amikor a sertésárak mélypontra kerültek, és az iparág nagy veszteségeket termelt – írja az Euromeatnews. A ciklust befolyásoló fő tényezők közé tartoznak a szakpolitikák, az új iparági struktúrák, a fenntarthatósági igények és a fogyasztói trendek. A Rabobank szerint a piaci lehetőségek mind a helyi, mind a globális szereplők számára elérhetőek lesznek, jelentős növekedési potenciállal.

A jelentés kifejtette, hogy 2003 januárja és 2022 júniusa között a kínai sertéshúspiac öt teljes cikluson ment keresztül, amelyek mindegyike körülbelül három-négy évig tartott.

A legutóbbi ciklus azonban eltér a korábbiaktól, mivel a piac konszolidáltabb, a gazdasági növekedés lassabb, és Kínában nagyobb a társadalmi és környezeti fókusz.

„Arra számítunk, hogy az új ciklusban kisebb lesz az áringadozás, és kissé rövidebb lesz az előző ciklusokhoz képest” – mondta Chenjun Pan, a Rabobank állati fehérjékkel foglalkozó vezető elemzője. Hosszabb távon azok lesznek a nyertesek, akik nemcsak a költségeiket tudják kordában tartani, hanem képesek integrálni az ellátási láncokat is.

A Rabobank szerint minden ciklust más-más tényezők váltanak ki, az iparág különböző fejlődési szakaszban van. Ennek ellenére az elmúlt ciklusok mind közelebb vitték a sertéshús-ipart a konszolidáció, az iparosítás és a modernizáció felé. A jelenlegi piaci feltételek mellett más tényezők is befolyásolják ezt az új ciklust: Kína jelenleg a gazdasági és technológiai fejlődés átmeneti időszakában van; az új trendek, például a kényelem, befolyásolják a fogyasztói keresletet; a társadalmi kérdések pedig az éghajlatváltozást és a kibocsátáscsökkentés szükségességét helyezik reflektorfénybe.

Mindez nagyobb kormányzati felügyelethez és további konszolidációhoz kell, hogy vezessen – javasolta a jelentés. Ezen túlmenően, ha a Covid tovább terjed, vagy a Covid-hoz kapcsolódó politikákat nem enyhítik a közeljövőben, az a Rabobank szerint további hatással lesz a gazdaságra.

„A legjobb 20 vállalat az országos össztermelés több mint 20 százalékát termelte 2021-ben, szemben a 2019-es 11 százalékkal. Ez kevesebb teret hagy a kistermelőknek, akik hajlamosak azonnal reagálni a piaci jelzésekre. Ennek eredményeként a piaci volatilitás várhatóan alacsonyabb lesz” – magyarázta Pan. „Arra számítunk, hogy ez a ciklus egy kicsit rövidebb lesz, mint a korábbiak, mivel a nagyméretű játékosok gyorsan reagálhatnak a kínálat növelésével.”

A helyi és globális szereplők lehetőségeket találnak majd ebben az új ciklusban. Pan szerint három fő terület kínál jelentős növekedési potenciált: a termelékenység fejlesztése, a piac konszolidációja és a nemzetközi kereskedelem.

  • Termelékenységfejlesztés: A kormány a genetikát a stratégiai fejlesztési terület fő területeként jelölte meg. A jövőbeni fejlesztés a külföldi tenyésztői kínálattól független tenyésztési rendszer kialakítására irányul. Új technológia (például automatizált berendezések, robotok, mesterséges intelligencia stb.) alkalmazható a költségek csökkentése érdekében.
  • Piaci konszolidáció: A kis szereplők kivonulásával a nagy szereplők közötti verseny erősödik. A lassan növekvő piacon a versenyképesség a költségvezetés, a minőség, a piaci hírnév és a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) erőfeszítéseiből fakad.
  • Nemzetközi kereskedelem: Tekintettel sertéshús-ellátásának stratégiai fontosságára, Kína továbbra is sertéshúst importál belföldi kínálatának fontos kiegészítéseként. Bár az import volumene 2022-ben várhatóan csökkenni fog, Kína továbbra is a világ legnagyobb importőre marad, és ebben a ciklusban az import visszatér a „normális” tartományba. Az importőrök áttérnek a kereskedelem és a saját feldolgozás/elosztás kombinációjára.

Kína továbbra is a legnagyobb sertéshús-importőr

Még akkor is, amikor az ország új fejezetet kezd, a Rabobank arra számít, hogy az import 3 millió és 3,5 millió tonna között lesz. A jelentés rámutatott, hogy az import eredete nagymértékben megváltozott a kereskedelempolitika, a költség-versenyképesség és egyes exportáló országok növekvő termelése miatt.

A Rabobank szerint 2022 első felében Spanyolországból érkezett Kínába a legnagyobb mennyiségű áru, ezt követi Brazília, Dánia, az Egyesült Államok és Kanada. „Nem látunk nagy változást az import eredetét illetően a jövőben, de Brazíliában megvan a lehetőség, hogy tovább növelje részesedését” – szögezi le a jelentés.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink