Kétharmadával nőtt tavaly az orosz sertéshúsexport

Forrás: Getty Images
Miközben a világ sertéshúspiaca lassan zsugorodik, a meghatározó exportőrök közötti verseny átalakulóban van. Míg az USA sorra veszíti el vezető exportőri pozícióit az árunövények világpiacain (a kukorica és a szója piacán Brazília, a búzáén Oroszország szorította le a dobogó tetejéről), addig ebben az évben az élre tör a sertéshús-kivitelben. Ezt azonban sajnos az EU rovására teszi. A másik gyors feltörekvő ország Brazília, aki a leggyorsabb piacszerzést tudja felmutatni e termékek világpiacán is.

Az EU a 2035-ig szóló friss előrejelzése szerint arra számít, hogy sertéshús-termelése évente egy százalék alatti mértékben fog mérséklődni, miközben exportja közel másfél százalékkal esik majd éves átlagban. Ennek realitását nem nehéz megítélni: esélytelen, jóval erősebb lesz az ütem.

Itt jön a képbe Oroszország, amelyik 2023-ban 66 százalékkal (255 ezer tonnára) növelte sertéshús-kivitelét. A legnagyobb bővülést Vietnámban érték el, ahol csaknem dupláztak. Idén pedig elkezdi felfutását a kínai exportjuk, ami további lendületet fog adni a szektornak. Olyannyira, hogy már idén bekerülnek a TOP5 exportőr közé. Ami persze még a négy vezető országtól messze elmaradó mennyiséget jelent, de gyors fejlődésükkel számolnunk kell.

Amikor a hazai emelkedő sertéslétszámról beszélünk, akkor ezeket a folyamatokat ismernünk kell.


Forrás: USDA

Oroszország tavalyi 255 ezer tonnás exportjának 54 százaléka volt fagyasztott hús, 46 százaléka belsőség. Vietnám mellett jelenleg Fehéroroszország, Szerbia és Mongólia a legnagyobb vevőik, de idén megindulnak a szállítások Kínába. A két ország közötti együttműködés szélesedése nem csak gazdasági, hanem politikai síkon is zajlik. A kölcsönös engedélyezések elkezdődtek, és hamarosan elindul az árumozgás is. Az orosz oldalon zöld fény szükséges az állatorvosi bizonyítványokhoz. Az orosz sertéstermelőknek továbbá regisztrálniuk kell a kínai CIFER állat-egészségügyi rendszerben. Kína 2023 októberében oldotta fel az orosz sertéshús behozatalára vonatkozó csaknem 15 éves tilalmat, miután részletesen elemezte az afrikai sertéspestis körüli helyzetet az országban, és kiterjedt tárgyalásokat folytatott a legmagasabb politikai szinten. A döntésből várhatóan a RusAgro, a legnagyobb sertéshústermelő profitál majd leginkább.

Az orosz sertésszektor további fejlődési potenciálja teljes mértékben az exporttól függ.

A belföldi fogyasztás már most is kiugróan magas, az import kiszorítása már nem jelent növekedési potenciált. Míg tavaly Oroszország sertéshústermelése 5 százalékkal tudott nőni, idén ez várhatóan további 7 százaléka lesz. Annál is inkább, mert a 2018-ban, kormányprogram keretében kiosztott kedvezményes hitelekből épült telepek fokozatosan – 2025-ig – növelik kibocsátásukat. Arra számítunk, hogy kínai határ közelében fognak új sertéstelepek épülni. Jelenleg 3 orosz vállalat rendelkezik engedéllyel a kínai exportra. Ezek a Miratorg Agro-Industrial Holding, a Velikoluksky Húsfeldolgozó Üzem és a Tambovsky Bacon (a Rusagro része).

Kínával együtt az orosz export 400-500 ezer tonnára emelkedhet akár két-három éven belül. 2024-ben azonban az orosz gazdálkodók nem fogják tudni teljesen kibontakozni potenciáljukat – áll az orosz sertésszövetség legutóbbi közleményében. Szerintük idén a szállítások várhatóan csak 25-30 ezer tonnára korlátozódnak, mivel meg kell felelni a regisztrációnak, alkalmazkodni kell a kínai piachoz, valamint átfogó logisztikai és pénzügyi láncokat kell kiépíteni.

Eközben Kínában folytatódik a kocaállomány felszámolása.

A kínai kocaállomány január végén összesen 40,67 millió egyed volt, ami 1,8 százalékkal alacsonyabb havi szinten, és 6,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Számunkra az orosz-kínai együttműködés az EU sertéshús exportjának további csökkenését üzeni. A kérdés, hogy Spanyolország meddig fogja tudni potenciálját kihasználni a kínai piacon, s mikor fordul erősebben az EU belső piaca felé.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink