Fogyókúrán az uniós sertéshúságazat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Az egészségügyi, környezeti és társadalmi aggályok az Európai Unióban továbbra is hatással lesznek a fogyasztók különböző húsfajtákkal kapcsolatos preferenciáira, és ez negatív hatással lesz az unió sertéshús-fogyasztására.

Az EU sertéshús-fogyasztása az előrejelzések szerint évente 0,4 százalékkal csökken, a 2022-es 32,4 kilogrammról 2032-re 31,1 kilogrammra (ez 4 százalékos visszaesés a teljes időszak alatt) – írja az Euromeatnews. Az afrikai sertéspestis (ASP) ellenére az Ázsiába irányuló kiváló exportlehetőségeket kihasználva az EU sertéshúságazata 2021-ben 23,7 millió tonnára növelte a termelését, de ez 2022-ben visszaesett. Míg az exportlehetőségek fokozatosan csökkennek, az ASP tartós hatást fejt ki.

Ezen túlmenően

az intenzív termelési rendszerek valószínűleg további társadalmi kritikákkal szembesülnek.

Egyes EU-országok szigorúbb környezetvédelmi törvényeivel együtt ezek komoly hatással lesznek a termelésre. Ezért az EU sertéshústermelése az előrejelzések szerint 2022 és 2032 között évi 1 százalékkal csökken, ami a teljes időszak alatt 2,2 millió tonnás visszaesését jelent.

Kevesebb lesz a sertéshús exportja, ugyanis a kínai termelés felépülésével Kína termelési kapacitása várhatóan a vártnál hamarabb helyreáll. Ezért drasztikusan csökkenti az importtól való függőségét, annak ellenére, hogy továbbra is előfordulnak további ASP-járványok. Ázsia más régióinak felépülése tovább tarthat. Ez hatalmas hatással van az EU sertéshúsexportjára, amely túlnyomórészt Kínába irányul.

Ezen túlmenően más uniós exportcélpontok, például Japán, a Fülöp-szigetek és Vietnam 2032-ig várhatóan csökkentik behozatalukat. A dél-koreai, ausztráliai, a szubszaharai afrikai vagy a szomszédos európai országok piacai azonban további lehetőségeket teremthetnek az EU exportja számára. Ennek eredményeként, miközben az EU exportja 2012–2022-ban évi 2,8 százalékkal nőtt, az előrejelzések szerint 2022–2032-ban évi 3,2 százalékkal csökken.

Az EU-nak emellett meg kell erősítenie és diverzifikálnia kell exportportfólióját. Továbbra is bizonytalanságok vannak az ASP-ből való kilábalás sebességével és az ASP miatti kereskedelmi tilalmakkal kapcsolatban. Egy másik lehetséges kockázat az ASP átterjedése az amerikai kontinensre.

A 2022-es áremelkedés után az uniós áraknak csökkenniük kell.

A Kínán kívüli importkereslet, az ASP ázsiai kitörése és a hazai termelés kiigazítása azonban 2025-ig lassíthatja az árak csökkenését. Az uniós árak ezután várhatóan tonnánként 1500 euró körül maradnak 2032-ig.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink