Rövidesen újraindulhat az uniós sertésexport Kínába

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra
Fotó: Zantleitner Ingrid
Folytatódik a sertéshús kereskedelme Franciaország és Kína között akkor is, ha az afrikai sertéspestis megjelenik francia területen is. Hétfőn írták alá az erről szóló egyezményt. A francia példa iránymutató lehet a többi uniós tagállamnak és talán hamarosan Németországból is újraindulhat az sertéshús exportja Kínába.

A sertéspestis által fenyegetett uniós tagállamok számára mintaként szolgálhat a hétfőn Franciaország és Kína közt született megállapodás, melynek értelmében az afrikai sertéspestis (ASP) kitörése esetén is folytatódik a sertéshús-kereskedelem a két ország között – derül ki a Reuters tudósításából. Ez az első ilyen egyezmény. Noha a németek két éve tárgyalnak a kínaiakkal ugyanerről, eddig nem született egyezség. A francia példa viszont iránymutató lehet a többi tagállamnak és reményt ad arra, hogy rövidesen Németországból is újra indulhasson az sertéshús exportja Kínába.


Lépéskényszerben a sertéságazat

Dúl Udó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőjének írása


A sertésekre halálos, de az emberre ártalmatlan ASP ugyan Franciaországban nem fordult elő, de Európa-szerte már elterjedt; legutóbb az Egyesült Királyság unióból érkező sertéshús importjának leállítása merült fel. Három évvel ezelőtt a francia határ közelében, Belgiumban találtak megbetegedéseket vaddisznóknál. A hétfőn hatályba lépő megállapodás azt jelenti, hogy

Kína akkor is engedélyezi a sertéshús exportját Franciaország ASP által nem érintett régióiból, ha a betegség megjelenik az ország más részein is

– közölte a francia gazdasági és mezőgazdasági minisztérium. Kína a legnagyobb sertéshúsexportpiac az Európai Unió számára, a kínai kereslet pedig ugrásszerűen megnőtt az elmúlt két évben, hisz az ASP tönkretette sertésállományát.

Kína és más importáló országok által, az ASP és egyéb betegségek miatt elrendelt tilalmak rendszeresen megzavarták az európai és amerikai állatállományt exportáló övezetek kivitelét.

Emmanuel Macron még 2019-ben Kínában tett látogatása alkalmából állapodott meg a Kínai Népköztársaság elnökével, Hszi Csin-ping-el, hogy Kína elismerje a „zónázási elv” feltételeinek franciaországi alkalmazását, amennyiben Franciaországból is jelentenek ASP-esetet. Ezt követően közel két éven keresztül folytattak eszmecserét a francia hatóságok és két kínai minisztérium a konszenzusra való törekvés jegyében – olvashatjuk a francia kormányzat közleményében. Az egyezményt francia részről Julien Denormandie, mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter írta alá, aki így fogalmazott a történtekkel kapcsolatban:

Ez a konszenzus az első ilyen jellegű megállapodás, amelyet Kína egy európai uniós ország javára írt alá. Így modellértékű, és a jövőben más ágazatokkal és országokkal kötendő egyezményeket vetít előre.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink