Több élő sertést exportáltunk és kevesebbet importáltunk

Forrás: Getty Images
Az élősertés-behozatal közel 12 százalékkal 64 ezer tonnára csökkent. A sertéshúsimport volumene 14 százalékkal (1161 ezer tonna), értéke 46 százalékkal volt nagyobb.

Magyarország élősertés-kivitele 14 százalékkal nőtt (37 ezer tonna) 2022-ben a 2021. évi mennyiséghez viszonyítva – derül ki a központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az élősertés-behozatal közel 12 százalékkal 64 ezer tonnára csökkent. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 1 százalékkal mérséklődött (159 ezer tonna), ugyanakkor értéke 29 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene 14 százalékkal (1161 ezer tonna), értéke 46 százalékkal volt nagyobb.

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI PÁIR) adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 880 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 márciusában, ami 38 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 51 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 44 százalékkal, a sertéscombé 11 százalékkal nőtt ugyanekkor.

Az Agrokép korábban megírta, hogy hiába magasak jelenleg az élősertés-árak, a likviditásukat vesztett termelők az elmúlt időszak veszteségeit még nem tudták pótolni, miközben hatékonyságjavító beruházásokra kellene költeniük.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink