Le akarja állítani az uniós sertésimportot az Egyesült Királyság

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Az afrikai sertéspestis európai terjedése miatt a britek felszólították a kormányt, hogy állítsák le az unióból érkező sertéshús importját. Ha a betegség bekerül a szigetországba, annak 100 százalékos elhullás lehet a következménye.

Az afrikai sertéspestis (ASP), a koronavírus járvány és a takarmányárak emelkedése miatt az Európai Unió sertéstermelői kényszerhelyzetbe kerültek. Most pedig a brit kormányt szólították fel arra, hogy állítsa le a sertéshús behozatalát azokból az uniós országokból, ahol a sertéspestis megerősített esetei vannak, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy a betegség eléri az szigetországot is – derül ki a FarmingUK beszámolójából. A halálos sertésbetegséget már Németországban, Belgiumban, Romániában és Lengyelországban is kimutatták. Bár a helyzet az ázsiai országokat – köztük Kínát és Vietnámot is – különösen súlyosan érintette, sőt a Szaharától délre fekvő Afrikából is jelentettek eseteket. A kór miatt Európában már százezer sertés és vaddisznó pusztult el, Ázsiában pedig több millió.

Az NFU Scotland levélben fordult a brit kormányhoz, amelyben sürgős intézkedéseket követel annak érdekében, hogy a sertéshús ne érkezhessen az Egyesült Királyságba. Hiszen intézkedés nélkül továbbra is nagy a kockázata annak, hogy az ASP bejut az országba. A szakszervezet figyelmeztetett, hogy

az Egyesült Királyságban fogyasztott hús mintegy 40 százaléka sertéshús, és az érintett sertéstenyésztők gazdasági teljesítménye jelentős lenne, ami számokban kifejezve akár 100 százalékos elhullási arányt is jelenthet. Márpedig a betegség ellen nincs vakcina.

A betegség gyorsan terjed Európa-szerte, és az unió olyan jelentéseket kapott, amelyek szerint a helyzet csak romlik. Egy olyan időszakban, amikor komoly biológiai biztonsági kockázat fenyegeti hazánkat, ez nem folytatódhat.

– fejezte ki aggodalmát Martin Kennedy, NFU Scotland elnöke a Defra miniszterének, George Eustice-nak írt levelében. A szakszervezet azzal vádolta a brit kormányt, hogy a kereskedelmi és együttműködési megállapodás betartásának megszegésével kapcsolatos aggodalmak miatt eddig nem tett semmilyen intézkedést.

A vírus hihetetlenül jól megmarad a sertéshúsban, hónapokig fennmaradhat a füstölt, szárított és pácolt húsokban, és valószínűleg évekig a fagyasztott húsban.

– mondta Christine Middlemiss, az Egyesült Királyság főállatorvosa. A brit kormány becslése szerint egy „ésszerű legrosszabb forgatókönyv szerinti” ASP-járvány kitörése 90 millió fontba kerülhet az Egyesült Királyságnak. Az ASP csak házisertésekre és vaddisznókra terjedhet, emberre nem.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink