Brutális: több mint 11 ezres sertéstelepen tört ki az afrikai sertéspestis – az összes állatot levágják

Fotó: Andrew Sacks
Afrikai sertéspestis járvány tört ki ismét Romániában, most egy Olt megyei sertéstelepen. A 11 ezer sertést számláló farmon lévő állatokat kivétel nélkül levágják.

A helyi állategészségügyi hivatal (DSVSA) közleménye szerint egy Olt megyei gazdaság sertéseiben afrikai sertéspestis jelenlétét mutattá ki és sertéspestis járvánt állapítottak meg. A 11 425 egyedet számláló sertésállományt le kell vágni. Romániában nem csak a vaddisznó állományban mutatják ki rendre a sertésestist, hanem időről-időre az betör a farmokra is, sőt a gigaméretű gazdaságokban is jelentős pusztitást végez. Legutobb 2022-ben számoltunk be arról, hogy közel negyvenezer disznót kellett leölni a romániai Temes megyében, miután az állategészségügyi hatóság megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) kitörését egy sertéstelepen.

A mostani eset után kiadott hatósági közlemény felhívja a lakosok és gazdák figyelmét arra, hogy a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében minden gyanús állatot le kell vágni és ivartalanítani kell, a tulajdonosokat pedig az állam kártalanítja, a jogszabályi feltételek mellett.

Világossá tesszük, hogy az afrikai sertéspestis embert nem érint, az embert a legkisebb megbetegedési veszély sem fenyegeti, de ennek a vírusnak gazdasági szempontból társadalmi szinten van hatása – írta a DSVSA.

Az afrikai sertéspestis-járvány miatt tiltott területekről tilos élő sertést, húst és sertéshúsból készült termékekkel bármilyen formában kereskedni, vagy elszállítani.

Itt egy bemutatkozó videó az érintett sertéstelepről:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink