Nagy bajban az ukrajnai állattartók

Forrás: Getty Images
Nem csak a vetésekkel vannak gondok Ukrajnában a háború miatt, az állatartók is segítségért kiáltanak. Az Ukrán Sertéstenyésztők Szakszervezete sertéstakarmány és állatgyógyászati készítmények formájában kér segítséget – mutatja be cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Szemestermény van elég az ukrajnai raktárakban, de a keveréktakarmányok egyéb összetevőiből kifogytak. A sertéspestissel már 2012 hadban álló ország sertésállománya azóta tartósan csökken. Napjainkban 3,6 millióra taksálják, de még zsugorodik. Ilyen helyzetben pedig nem nehéz előre jelezni, hogy a szektor termelésének csökkenése idén fel fog gyorsulni. Így – bár az alacsony fizetőképesség miatt maga a sertéshús-fogyasztás is visszaesett – az ország nettó importőr lesz sertéshúsból. A sertéshús fogyasztás Ukrajnában fele az EU átlagának, fejenként úgy 15 kilogramm körüli.

Az Ukrán Sertéstenyésztők Szövetsége levélben fordult a világ sertéstartó szervezeteihez, amelyben humanitárius segítséget kér az ország 1400 sertéstenyésztőjének – adta hírül az agrarheute.com. A szövetség szerint az Oroszország által Ukrajnában indított háború óriási válságot váltott ki. Az élelmezésbiztonság, különösen az állati fehérje-ellátás veszélyben van. Az iparág válságos helyzetbe került. Nagy területek vannak a háborús övezetek közvetlen közelében. Sok sertéstartó nem tudja eladni állatait vágásra. Néhányukat annyira elszigetelték a megszállók, hogy nem volt más választásuk, mint elaltatni a sertéseiket. A hagyományos ellátási láncok megszakadtak. Ezért bizonyos takarmány-adalékanyagokhoz és állatgyógyászati készítményekhez való hozzáférés nagyon korlátozott.

A globális sertéságazatnak szóló üzenetben megneveztek bizonyos takarmány-adalékanyagokat és állatgyógyászati készítményeket, amelyek elősegítenék a sertésállomány fenntartását. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Ásványi takarmányok és premixek malacok és kocák számára;
  • antibiotikumok;
  • oxitocin;
  • megtermékenyítő pipetták;
  • fertőtlenítő;
  • állatorvosi műszerek és fogyóeszközök, például fecskendők, tűk, spermiumcsövek.

Nem jobb a helyzet a tejtermelő gazdaságokban sem. Nem csak a sorozások miatt nem tudják ellátni, fejni a szarvasmarhákat, hanem a felvásárlás és az energiaellátás is akadozik. Sok baromfitelepen a takarmányhiány miatt kényszervágták az állományokat.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink