Miért költöznek el a fiatalok vidékről? A válasz lesújtó

Forrás: Freepik
A fiatalok túl gyakran érzik úgy, hogy el kell hagyniuk a vidéki lakhelyüket olyan kihívások miatt, mint a rossz tömegközlekedés, az elszigeteltség, vagy a kevés munkalehetőség – erre világít rá az ezer angliai fiatal megkérdezésével készült felmérés.

Ötből mindössze két fiatal marad a következő öt évben is vidéken. Ez a megdöbbentő eredmény született az angol CPRE vidéki jótékonysági szervezet felkérésére a YouGov által végzett online felmérésén, amelyet több mint 1000 alany bevonásával készítettek az angliai vidéken és peremvidéki területeken elő, 16-25 évesek körében. A vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék, a fiatalok miért érzik úgy, hogy kénytelenek elhagyni a vidéket.

A fiatalok pesszimista jövőbeli kilátásaikról, a megfizethető lakhatás miatti aggodalmaikról, magányról és elszigeteltségről számoltak be a felmérés során. Az Egyesült Királyságban már 2018-ban az „öt legégetőbb” kérdés egyikeként azonosította a fiatalok vidékről városba való elvándorlását a The Prince’s Countryside Fund.

Ha nincs autód, sehová nem tudsz menni… csak egy busz indult kétóránként nyolctól ötig.

Ilyen gondolatokat osztanak meg a vizsgálatban résztvevők a vidéki léttel kapcsolatban. A kutatás eredményei alapján a fiatalok számára legproblémásabb témakörök is kirajzolódnak, amelyek arra ösztönzik őket, hogy elköltözzenek vidékről:

Megfizethető lakhatás hiánya

A vidék elhagyásának vezető okaként jelentkezik a megfizethető lakhatás problémája a 16-25 évesek válaszai alapján. Több mint kétharmaduk gondolja úgy, hogy a vidéken maradás kulcsproblémája, hogy nem engedhetik meg maguknak az itteni lakhatást. Ez a gond pedig 10-ből 9 fiatalt befolyásol költözési szándékában azok körében, akik amúgy vidéken maradnának.

Gyér tömegközlekedési összeköttetések

Bár a hatékony és megbízható tömegközlekedés biztosíthatná a közúti forgalomból származó szén-dioxid csökkentés és a mobilitás dupla előnyét, a vidéki megbízhatatlan és ritka tömegközlekedés a fiatalok 86 százalékának jelent komoly problémát.

Elszigeteltség és magány

A kutatás egyik legaggasztóbb eredménye, hogy a 16-25 évesek mindössze 18 százaléka gondol pozitívan a jövőjére. A limitált tömegközlekedés és a digitális hálózat problémái miatt sokszor meg van kötve a fiatalok keze, ha le szeretnék küzdeni az elszigeteltséget. Közel kétharmaduk véli úgy, hogy a magány és az elszigeteltség nagyon fontos befolyásoló tényező, ami 84 százalékuk esetében az elköltözés meghatározó oka is egyben.

Akadozó digitális hálózat

Annak ellenére, hogy sok ember életében nőtt a rugalmasság a koronavírus-járvány következtében, a rossz digitális kapcsolat továbbra is kulcsfontosságú kihívást jelent sok vidéki számára. A megkérdezett fiatalok több mint háromnegyedét befolyásolja ez a probléma elköltözési szándékában.

Kevés munkalehetőség

A 16-25 évesek 84 százaléka meghatározó tényezőként gondol a vidéki szélesebb körű foglalkoztatás hiányára, ha vidéki lakhelyének elhagyása kerül szóba. 10-ből 4 fiatal szerint pedig a munkalehetőségek a járvány miatt is csökkentek.

Döntéshozók hozzáállása

A vidéken élő fiatalok vitathatatlanul fontos szerepe ellenére kétharmaduk érzi úgy, hogy nem hallgatják meg véleményüket a hatalmon lévők. Holott, a fiatalok friss ötleteiben, új perspektíváiban hatalmas potenciál rejlik.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink