Az elszálló élelmiszerárak miatt lopásgátló eszközöket telepít a brit Tesco

Forrás: Getty Images
A Tesco igazgatótanácsának elnöke szerint olyan mértékben emelkedhet a zöldségek ára, hogy lopásgátló eszközöket kell telepíteni az üzletekben.

John Allan, a Tesco igazgatótanácsának elnöke úgy véli az Egyesült Királyságban a megélhetési válság elmélyülését tovább fokozhatják az energiaárak emelkedése miatt dráguló zöldségek és egyéb élelmiszerek – írja honlapján a FruitVeB. A jelenleg 60 pennybe, vagyis 280 forintba kerülő uborka ára például hamarosan 1 font (467 forint) környékére emelkedhet. Allan szerint ez már az a szint, amit az emberek nagy része képtelen lesz megfizetni, ez pedig biztonsági aggályokat vet fel.

A Times Radio-nak adott interjújában kifejtette: „A bolti lopások jelenleg is gondot okoznak a teljes kiskereskedelemben. Nem igazán szimpatizálok a bolti szarkákkal, de tudomásul kell venni, hogy kétségbeesett emberek kétségbeesett lépésekre kényszerülhetnek, főleg akkor, ha szó szerint elfogyott minden pénzük”. Mint elmondta, a lopások visszaszorításának érdekében szelektíven, a leginkább érintett üzleteinkben fokozzák a biztonsági őrök és eszközök jelenlétét. Ehhez hozátette, hogy

aggódom a kisebb méretű kiskereskedelmi egységek miatt, akik a következő egy-két évben nagy eséllyel arra kényszerülhetnek, hogy lehúzzák a rolót.

Angliában 45 uborkatermesztő vállalkozás működik, zömük Londontól északra, a Lea Valley környékén. Elképesztő drágulásról számoltak be: míg öt éve 0,5 fontért jutottak hozzá egy hőegységnyi gázhoz, ugyanez most 7,3 fontba kerül.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink