Németország: harmadával csökkent egy év alatt a zöldségek átlagára

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Jelentősen visszaesett az import zöldségek átlagára a német szupermarketekben. Ennek oka ugyanakkor elsősorban a tavalyi magas bázis.

A német szupermarketek a holland és a belga áruházláncoknál lényegesen nagyobb mértékben alkalmazzák fogyasztói áraikban a zöldség-beszerzési piacokon tapasztalható árcsökkentést – írta a FruitVeB honlapja a Groenten & Fruit felmérésére hivatkozva. Ez különösen szembetűnő, ha az előző évek átlagáraival hasonlítjuk össze a jelenleg tapasztalható fogyasztói árakat:

Németországban a márciusi árszint már a 2022-es alatt volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 33 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor Hollandiában a friss zöldségek kiskereskedelmi ára márciusban csak 4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2023 márciusában. Belgium már rendelkezik az áprilisi inflációs adatokkal is, amelyek szerint 2023-hoz képest 6 százalékkal alacsonyabb a zöldségek kiskereskedelmi átlagára.

A Benelux államok és Németország közötti hatalmas eltérés a spanyol zöldségek tavalyi extrém magas áraival magyarázható. A német piac ugyanis a beszerzési módszerek eltérése miatt érzékenyebb az áringadozásokra, ami azt jelenti, hogy 2023-ban magasabb árakat fizettek. Az egy évvel korábbi árakkal történő összehasonlítás esetén tehát a német importőrök számára az idei árak relatíve jóval alacsonyabbak, mint a tavalyiak, ráadásul ezt az árkedvezményt a holland és belga kiskereskedőkhöz képest az áruházláncok jóval közvetlenebbül adják tovább a vevőknek. Ennek oka, hogy a holland szupermarketek kiskereskedelmi áraikat inkább a szerződésekben szereplő rögzített beszerzési árak alapján kalkulálják, mivel így az üzletek kevésbé kockáztatják az olyan árcsúcsok kialakulását, mint amilyet 2023-ban tapasztalhattak a német vásárlók.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink