Csökkentek a zöldségárak, szorul ki az import

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Az egy évvel korábbinál olcsóbbak lettek a zöldségek a nagybanin és a piacokon is, csupán egy-két fajtánál érzékelhető drágulás az egy évvel korábbihoz képest. Az árcsökkenés folytatódhat a hazai termékek megjelenésével.

A Budapesti Nagybani Piacon a hétfői árak szerint a hazai első osztályú újburgonyát kilónként 1000–1200 forint közötti áron, az áttelelt hazai krumplit 240–300, míg az importot 300–400 forintért kínálták. Ezek az árak elmaradnak az egy évvel ezelőttitől: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) április második hetében 11 százalékos árcsökkenést mért, azóta pedig a legfrissebb áradatok szerint ennél is nagyobb mértékű az áresés – idézte a Világgazdaság. Az öt nagy budapesti vásárcsarnokban ugyanis az idén április 19-i és az egy évvel korábbi legmagasabb burgonyaárak 1280 és 2498 forint között, addig idén 1980 forint között váltakoztak úgy, hogy az újburgonya ára mindenütt csökkent az előző évihez képest.

A hazai 40–47 milliméter méretkategóriájú gömbparadicsom 875, a 47–57 milliméteres pedig 910 forintos kilónkénti heti átlagáron került a nagybani piac választékába április második hetében, az előző évi azonos heti árához képest 10, illetve 14 százalékos a csökkenés. Ez a vásárcsarnokokban is megjelent: a Nagycsarnokban például az egy éve 698 és 1980 forint közötti kilónkénti áron kínált paradicsom ára múlt pénteken 680 és 1280 forint között volt.

A paradicsompiacon az idei első 15 hét átlagát vizsgálva is markáns az árcsökkenés: az import gömb típusú nagykereskedelmi ára 18 százalékkal, 935 forintra, míg a hazai terméké 15 százalékkal, 992 forintra csökkent ebbe az időszakban.

Ugyancsak lejtőre került a fürtös paradicsom nagykereskedelmi ára, amelyből az importárué 18 százalékkal 1020 forintra, a belföldié pedig 8 százalékkal, 1309 forintra mérséklődött ugyanekkor.

Mérsékeltebben lettek olcsóbbak a saláták, itt a belpiaci fejes saláta a tavalyi 15. hetinél 2 százalékkal alacsonyabb, 245, a lollo tépősaláták pedig 288 forintos darabáron, az egy évvel korábbinál 4 százalékkal olcsóbban szerepeltek a kínálatban.

Bezuhant ugyanakkor a vöröshagyma ára: a hazai barna héjú, 40–70 milliméter átmérőjű vöröshagymát a tavalyit 35 százalékkal alulmúló 260, az importterméket pedig az egy évvel korábbinál 43 százalékkal olcsóbban, 280 forintért kínálták. Ezzel szemben a lila hagyma ára kilőtt: ebből belföldit az egy évvel ezelőttinél 52 százalékkal drágábban, 500 forintért, a hollandiait pedig 37 százalékkal magasabb áron 560 forintért árusítottak.

Nagyrészt csökkent az ebben az időszakban csak importból beszerezhető zöldségek ára is. Az AKI jelentése szerint például a padlizsán nagykereskedelmi ára 19, a karfiolé 11, a brokkolié pedig 2 százalékkal lett alacsonyabb, míg a cukkinié 2 százalékkal csökkent április második hetében az egy évvel korábbihoz képest. Más zöldségfélékből a belföldi és a külpiaci termék egyaránt folyamatosan jelen van a kínálatban. A burgonya, a tölteni való paprika, a barna héjú vöröshagyma esetében az import volt az olcsóbb, míg a gömb- és fürtös paradicsomnál már a hazait kínálták alacsonyabb áron. Ezekben a hetekben várható, hogy a legtöbb terméknél az importot fokozatosan kiszorítja a hazai termés.

Az import tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 13 százalékkal, 1444 forintra csökkent, míg a belföldi ennél olcsóbb 1377 forint volt, ez az ár azonban 7 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi.

A nagybani piac kínálatában az itthon is egyre népszerűbb kaliforniai paprikából az importtermék volt jellemző, de a tavalyinál 18 százalékkal alacsonyabb 1356 forintos kilónkénti átlagáron, és mellette idén április elejétől megjelent a belföldi termék is. A fejes káposztából a hollandiai árut a tavalyinál 20 százalékkal olcsóbban, 270 forintért adták a nagybanin, de szintén 20 százalékkal a tavalyi ár alatt, 225 forintért megjelent a belföldi szabadföldi, valamint a tavaly ilyenkor jellemző árnál 7 százalékkal drágábban, 535 forintos kilós áron a primőr termék is.

A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökken az importtermékek kínálata, illetve

egyes zöldségfélékből (mint például a csiperkegomba, a petrezselyem, a sütőtök, a torma, a spenót, a cékla, illetve a kínai kel) nem is jelent meg a kínálatban import a belföldi mellett.

A kígyóuborkánál például ez úgy néz ki, hogy az év első hónapjaiban a spanyolországi termék uralja piacot (idén a tavalyinál 30 százalékkal alacsonyabb, 808 forintos kilónkénti átlagáron), április elejétől pedig pedig már csak a belföldi kígyóuborka volt jelen a felhozatalban. Ennek az ára az egy évvel ezelőttihez képest 20 százalékkal, 833 forintra csökkent a 9–15. hét közötti időszakban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink