Csökkennek a hagymaárak Lengyelországban

Forrás: Getty Images
A tavalyinál kevesebb lett a hagymatermés Lengyelországban, ennek ellenére egyre olcsóbb a hagyma, ami a közép-ázsiai import következménye.

A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) legfrissebb előrejelzései szerint az idei belföldi hagymatermés volumene 626 ezer tonna körül várható, ami 4 százalékkal elmarad a tavaly betakarított mennyiségtől – írja honlapján a FruitVeB. Ennek ellenére a lengyel hagyma nagykereskedelmi ára augusztus vége óta csökkenő tendenciát mutat. Bár ez a folyamatos visszaesés nem gyors ütemű, ahhoz már elegendő volt, hogy a jelenlegi átlagár a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál mélyebbre süllyedjen.

A kérdés az, hogy aggódhatnak-e emiatt a lengyel gazdák? Sokan közülük a 2022/2023-as szezon magas árainak megismétlődésére számítottak, és a tavalyinál valamivel gyengébb termésnek elvileg támogatnia is kellene ezeket a várakozásokat.

A lengyel piacon azonban szeptember folyamán egyre olcsóbb lett a hagyma, és ez a tendencia októberben is folytatódni látszik, pedig egy évvel ezelőtt, a szezon ezen szakaszában a hagyma már drágulni kezdett a nagybani piacokon.

Jelenleg a méretre válogatott, zsákos hagyma eladási ára az 1,40-1,90 zloty/kilogramm (120-160 forint) közötti sávban mozog, ami 21 százalékkal marad el a tavalyi árszinttől, viszont még mindig magasabb, mint a korábbi években. (Összehasonlításképp: Magyarországon a nagybani piacon a vöröshagyma ára október elején 270-360 forint/kilogramm (3,2-4,2 zloty/kilogramm) között alakul.

Megjegyzendő, hogy a tavalyi hagymaszezon kivételes volt, mivel egész Európában hiány volt hagymából, és Ázsiából sem lehetett sokat importálni. Az idei évben viszont az alacsony lengyel hagymaárak oka egyrészt a folyamatban lévő betakarítás miatt a jelenlegi kínálat szezonális növekedése, másrészt az olcsó közép-ázsiai import. Az elsősorban Üzbegisztánból és Kazahsztánból származó hagymát kilónként jelenleg 1,20-1,40 zloty (100-120 forint) közötti áron kínálják a lengyel nagybani piacokon. Nyugat-európai országokból is érkezik ugyan import, de itt az árak általában az 1,70-1,80 zloty (145-155 forint) közötti sávban mozognak. A helyzet tehát nem olyan egyértelmű, mint egy évvel ezelőtt volt, és a gazdák számára aggodalomra adhat okot, hogy a lengyel hagyma árcsökkenése folytatódik.

Ágazati elemzők szerint hosszabb távon azonban a termelők kilátásai egyáltalán nem rosszak: lehet ugyan, hogy októberben még nem fordul meg a trend, de nincs kilátás olyan nagy mértékű árengedményekre, amely a nagykereskedőknél az átlagárat a kilogrammonkénti 1 zloty-s (85 forint) szint közelébe hozná, és a szakértők szerint az idény második felében nagy esély van a dinamikus áremelkedésre.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink