Madárinfluenza-vírust azonosítottak az angliai Essexben

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld
A Londonhoz közeli Essexben a madárinfluenza lesújtó következményeiről számoltak be. Az érintett terület körül ideiglenes ellenőrzési zónákat hoztak létre.

Gyorsan pusztulnak az állatok a rendkívül fertőző H5N1 madárinfluenza-vírus miatt az angliai Essexben. A madárinfluenza karácsony előtti kitörése a legutolsó dolog, amire egy baromfitenyésztő vágyik – így nyilatkoztak érintettek a BBC-nek az esettel kapcsolatban.

A vírust az essex-i Kirby Crossban található Willow Wildlife állatmenhelyen azonosították.

Elmondták, hogy ez a H5N1-es vírus, de én már addigra tudtam, hogy az, mert annyira fertőző volt

– erről számolt be Julie Menzies, a Willow Wildlife vadon élő állatok menedékhelyének tulajdonosa, ahol 23 állat pusztult el egy nap alatt.

A libák kezdtek megbetegedni, nem tudtak felállni, úgy tűnt, hogy részegek. A csirkék pedig csak összeestek és elpusztultak. A megmaradt állatokat kiselejtezik. Az érintett terület körül ideiglenes ellenőrzési zónákat hoztak létre, amelyek megakadályozzák a madarak mozgását – nyilatkozta John Spence, az Essex megyei tanács munkatársa, aki reméli, hogy

a járványt „csírájában elfojtották”.

Elmondása szerint 19 ezer lakos, akiknek a legnagyobb okuk van az aggodalomra, levelet kaptak, amelyben tájékoztatták őket a helyzetről, és ismertették a vírus terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseket. Az angliai Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium honlapja szerint a vírus „elsősorban a madarak betegsége, és a lakosság egészségére nézve nagyon alacsony a kockázata”.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink