Intenzív fogyókúrán a német húsipar

Forrás: Getty Images
A vágó- és húsfeldolgozó ipar 2021-ben közel 9 százalékkal kisebb forgalmat bonyolított, mint 2020-ban, az egy évvel korábbihoz képest pedig több mint 11 százalékos a visszaesés.

Idén májusban a hús alig 17 százalékkal volt drágább, a baromfihúsért pedig 24 százalékkal kértek el többet, mint 2021 májusában. A hús-kiskereskedelem forgalmi adatai pedig azt mutatják, hogy a húskészítmények kereslete 67 százalékkal lett alacsonyabb az elmúlt 25 évben – írja az Euromeatnews. Mint arról az Agrokép is beszámolt, drámai mértékben visszaesett a német sertésállomány is.

A húsiparban a 19 legnagyobb, legalább 1000 főt foglalkoztató üzem adta 2021-ben az ágazat forgalmának egynegyedét. Húsz, vagy annáél több alkalmazottal dolgozó egység 1445 volt, ezek tavaly összesen 40,6 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le. Ez a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint 8,8 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. A forgalom 11,2 százalékkal esett vissza 2019-hez, a Covid-19 válságot megelőző évhez képest. Igaz, akkor a 45,7 milliárd eurós árbevétel tízéves csúcsot jelentett.