Újabb szög a német sertéstartás koporsójába

Forrás: Getty Images
A németek komolyan gondolják: újabb szabályok és támogatási formák jelzik, hogy a német szövetségi kormány az állattartás megszüntetésére törekszik. Esély ez vagy veszély számunkra, lesz-e belőle uniós politika – teszi fel a kérdéseket Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, aki ennek eldöntéséhez hoz néhány elgondolkodtató információt.

Miközben a világpiacot a folyamatos termelésnövekedés és a gyengébb fogyasztás jellemzi, az állategészségügyi helyzet javul. A kedvező irányba változó termelési költségek miatt többlettermelésbe fordul a világ, ez pedig túlkínálatot jelent. A sertéshús fogyasztása a folyamatos inflációs ellenszél ellenére változatlan marad mindaddig amíg a fogyasztók nem profitálnak az alacsonyabb sertéstermelési költségekből. Erre leginkább 2024-ben számítunk. Jövőre mintegy 2 százalékkal élénkülhet emiatt a sertéshús világpiac. E mögött Brazília további térnyerése fog meghúzódni, főként ez EU és az USA rovására.

Az EU-ban az első félévben 3 százalékkal csökkent a sertésállomány, a sertésvágás pedig 8,5 százalékkal esett vissza éves szinten. Ezzel párhuzamosan az első hét hónapban 19 százalékkal kevesebb sertéshús került az EU-n kívüli piacokra. Így zsugorodik az export aránya is. Ezek a trendek jövőre is folytatódni fognak. Az EU-ban a szigorodó szabályok látványosan elbizonytalanították a szektor szereplőit. Visszafogták a beruházásokat, kevesebb a befektetés.

Így érkezünk el Németországba, ahol a minap fogadtak el egy olyan programot, amelynek keretében támogatást adnak azoknak az állattartóknak, akik felhagynak az állattenyésztéssel, és áttérnek innovatív emberi táplálkozási célú fehérjék előállítására. A jövő évtől 47 millió eurós keretből ösztönöznek például a rovarfehérjék gyártására. Az SPD parlamenti képviselőcsoportja szerint a „Hof Esélyprogram” olyan cégeket hivatott támogatni, amelyek az állattenyésztésről az emberi táplálkozásra szánt innovatív fehérjék előállítására és feldolgozására szeretnének áttérni. Ez magában foglalja a fehérjenövények, például a borsó feldolgozását, a rovarok tenyésztését, de a zabitalok előállítását is.

Mindez egy olyan helyzetben, amikor a német sertéstartóknak hamarosan döntéseket kell hozni telepeik átalakításáról: 2029 februárig van ugyanis idejük arra, hogy az előírásoknak megfeleljenek. Ezek az előírások az állatok nagyobb mozgási lehetőségéről, életteréről szólnak. Csoportos kocatartást kell kialakítaniuk. A szinte azonnali kényszert az jelenti, hogy az ezzel kapcsolatos terveiket mér jövőre be kell adniuk.

A nyomás alatt egyre gyorsul a telepek bezárása. A legutóbbi, májusi állatszámlálás adatai szerint 7,3 százalékkal volt kevesebb sertés az országban, mint egy évvel korábban, a német hústermelés pedig 5,6 százalékkal esett vissza az első félévben.

Németországban 2023 első hat hónapjában 21,6 millió sertést vágtak le, ami 9,2 százalékos, azaz 2,2 milliós csökkenést jelent. A sertéshústermelés 2,1 millió tonnával 9,4 százalékkal, 213 ezer tonnával volt alacsonyabb, mint 2022 első felében. Ez összhangban van az ország sertésállományának csökkenésével. A 2017 óta tartó jelentős visszaesés ellenére továbbra is a sertéshústermelés teszi ki a teljes hústermelés legnagyobb részét – közölte a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal. A sertéshús a teljes hústermelés 62 százalékát tette ki, ezt követi a baromfihús (23,3 százalék) és a marhahús (14,5 százalék).

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink