Drámai leépülés a német sertéságazatban

Forrás: Getty Images
A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint Németországban a sertésállomány jelentős mértékben csökkent, és a sertéstartó gazdaságok száma is drámai mértékben visszaesett. 

A statisztikai hivatal által kiadott jelentés szerint május 3-án összesen 22,3 millió sertést tartottak Németországban, 6,2 százalékkal, vagyis 1,48 millióval kevesebbet, mint fél évvel ezelőtt – írja az Euromeatnews. A németországi sertésállomány több mint 30 éve a legalacsonyabb szinten van.

A sertéstelepek száma az elmúlt 10 évben csaknem felére csökkent.

A Destatis által közzétett sertésállomány-felmérés előzetes eredményei szerint a sertésállomány az 1990-es német újraegyesítés óta a legalacsonyabb szinten van. A statisztikai hivatal jelentése szerint ez a harmadik jelentős visszaesés a sorban. Az előző évi, 2021. május 3-i értékhez képest az állomány 9,8 százalékkal, 2,42 millióval csökkent.

Nemcsak a sertésállomány apad, egyre több sertéstartó mond fel vállalkozásáról. 2022. május 3-án 17 900 sertéstelep működött, ami 5,2 százalékkal, ezer gazdasággal kevesebb, mint 2021 novemberében. Az elmúlt hat hónapban tehát a német sertésállomány százalékos arányban jobban csökkent, mint a gazdaságok száma. A sertéstartó telepeken 9,6 százalékos volt a visszaesés az előző évhez képest.

A tízéves összehasonlítás is mutatja a csökkenő tendenciát a sertések és a telepek számában: a sertések száma 20,8 százalékkal, 5,8 millió egyeddel csökkent 2012 óta, miközben a telepek számában 41 százalékos a visszaesés, vagyis 12 ezer telep „tűnt el”. Mivel a gazdaságok száma nagyobb mértékben csökkent, mint a tartott sertések száma, az elmúlt tíz évben az átlagos sertésállomány telepenként 929-ről 1248 sertésre nőtt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink