Idén lemondanak a téli termesztésű, Valentin-napi szamócáról a belgák

Forrás: Getty Images
A magas energiaköltségek miatt inkább Dél-Európából vásárolnak szamócát az idei télen a belgák.

A Coöperatie Hoogstraten igazgatója, Hans Vanderhallen szerint a magas energiaköltségek drámai módon érintik majd az idei téli szamócatermesztést: a megszokott hazai termésnek csak 10-20 százaléka fog megjelenni a boltok polcain. A FruitVeb honlapja által idézett Vanderhallen szerint a kiskereskedők egyre inkább Dél-Európa felé fordulnak majd, ami veszélyezteti a hazai termelők pozícióit.

A téli termesztésű belga szamóca Valentin-nap környékén jelenik meg a boltokban, azonban idén alig lesz hazai áru, ami a foglalkoztatásra is negatív hatással lesz. Különösen azért, mert nem csak a szamócatermesztők küzdenek a megemelkedett termesztési költségekkel, hanem a flamand régióban üzemelő üvegházak paradicsomtermesztői is hasonló problémával küzdenek: igen valószínűtlen, hogy megkockáztatnák a drága világítást. Kérdéses, hogy novemberben vagy decemberben telepítenek-e egyáltalán olyan állományokat, amelyek március vége felé kezdenének termőre fordulni, mivel a fűtésen nem lehet spórolni.

A belga gazdáknak nagyjából két héten belül döntést kell hozniuk, ami azzal jár, hogy mérlegelniük kell az alkalmazotti létszámot, akiket most ugyan elbocsáthatnak, de áprilistól kezdve igencsak nagy szükségük lenne a jól képzett munkaerőre, illetve azzal is számolniuk kell, hogy amennyiben Spanyolországból és Marokkóból érkezik majd áru, hogyan fognak újra tárgyalóasztalhoz ülni az eddig szokásos beszerzőikkel. A Boerenbond gazdaszervezet máris figyelmeztetett, hogy

a jelenlegi helyzet már a jövő téli paradicsomtermésre is kihatással lesz, mivel a gazdaságok felének az idei év végén lejár a kedvezményes árú gázszerződése.

Adataik szerint jelenleg 4200 állandó alkalmazott dolgozik a flamand üvegházakban, és a becslések szerint akár 30 százalékuknál is fennállhat az átmeneti munkanélküliség veszélye, 10-15 százalékukat pedig a jelenlegi helyzetben nagyon valószínű, hogy el fogják bocsátani.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink