Bajban a spanyol szamócatermesztők

Forrás: Getty Images
Egyharmaddal esett vissza a szamócatermesztés a legfőbb spanyol szamócatermesztő régióban.

A szamócaszezon felénél a termelés 30 százalékkal alacsonyabb, mint az előző szezon azonos időszakában – idézte a huelvai Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) számításait az agrárkamara honlapja. A spanyol szakmai szervezet szerint ezt a lemaradást ezt a nehéz lesz behozni a szezon hátralévő részében.

A Freshuelva vezetője, Rafael Domínguez megerősítette, hogy ez a szezon nagyon nehéz a sok, egyszerre jelentkező bizonytalanság miatt. Az inputárak túlzott emelkedése és az új növényegészségügyi előírások mellett az időjárási körülmények is negatívan érintettek minket a szezon kezdete óta – mondta. Domínguez felidézte az ültetés során az októberi túlzott hőség miatt jelentkező problémákat, amelyek miatt

a növények 20 százalékát újra kellett ültetni, majd január és február túlzott hidegbe fordult, ami a termelés jelentős visszaesését és a szamóca szűkös kínálatát okozta a piacokon.

A Freshuelva vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy a decemberi esőzések után nem volt újabb csapadék, így az öntözésre engedélyezett vízmennyiség csökkentése továbbra is fennáll, ami szavai szerint „nagyon aggaszt minket, mert ez nagyon negatívan hat a termelésre, amely minden bizonnyal alacsonyabb lesz, mint az előző szezonban”.

Ami az áfonyát illeti, a Freshuelva előrejelzése szerint az idei szezonban a vártnál 25 százalékkal kisebb áfonyatermés lesz, főképp az alacsony hőmérséklet késedelmes érkezése miatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy novemberben, decemberben és januárban a legalacsonyabb hőmérsékletek az átlagot meghaladóak voltak. Ezenkívül a február utolsó heteiben és március elején tapasztalt hideg időjárás csökkentette a termés méretét. Végezetül hozzá kell tenni, hogy a jelenleg öntözésre rendelkezésre álló víz nem rendelkezik a növények jó fejlődéséhez szükséges optimális minőségi paraméterekkel. „Rossz minőségű vízről beszélünk, amelynek sókoncentrációja magas, egyes területeken akár a háromszorosát is elérheti” – mondta Dominguez.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink