Csúcson az amerikai gazdajövedelmek

Forrás: MW-archívum
Miközben a tengerentúlon várhatóan kiemelkedő jövedelmet tesznek zsebre a mezőgazdaságban tevékenykedők, addig Európában ezzel ellentétes trendekkel is találkozunk. Szétnézünk Németországban, ahol különösen komor a kép, de itthon is ellentmondásos a helyzet. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető elemzőjének írása.

Az Amerikai Agrárminisztérium (USDA) mérése szerint az amerikai gazdálkodók jövedelme csaknem 20 százalékkal nőtt 2021-ben, ami az elmúlt 8 év legmagasabb szintje. A gazdák mind a szántóföldi gazdálkodásban, mind az állattenyésztésben lényegesen több pénzt kerestek idén, mint az elmúlt években. A költségek emelkedése őket sem kerüli el, de ezek hatásai inkább csak jövőre fognak teljes mértékben realizálódni – legalábbis az USDA úgy véli.

Széles mosoly Amerikában

A kiadási oldalon 8,3 százalékos növekedéssel számolnak idén. Bár a gazdák eladósodottsága idén is növekedett (2,9 százalékkal), a csődeljárások száma visszaesett. A magas mezőgazdasági árak arra ösztönözték a gazdákat, hogy földvásárlással bővítsék birtokaikat, amit a történelmi mélységben lévő hitelkamatok is motiváltak.

Jövőre viszont már nem lesznek rendkívüli segélyek, a költségek jóval nagyobb mértékkel emelkednek. Így várhatóan csökkennek majd a jövedelmek és nőni fog az eladósodottság. (Az USDA február 4-én készíti el a 2022-es mezőgazdasági bevételek első becslését.)

Mindezt egyébként kevesebb támogatással, mint 2020-ban! A amerikai kormány közvetlen mezőgazdasági kifizetései (támogatásai) az előrejelzések szerint 27,2 milliárd USD-t tesznek ki 2021-ben, ami 18,5 milliárd USD-s, 40,4 százalékos csökkenést jelent 2020-hoz képest. Ennek a csökkenésnek nagy része a növénytermesztőknek és állattenyésztőknek a koronavírus-járvány idején egyaránt nyújtott kiegészítő és ad hoc katasztrófa-segélyek csökkentése, valamint a piaci segélyprogram 2020-hoz képest történő lezárása miatt következett be.

Persze, könnyű nekik, mondhatnánk, ott nem kell sertéspestissel bajlódni, exportkorlátozásokat elszenvedni, még a madárinfluenza is messze elkerüli őket.

Komor arcok Németországban

Ezzel szemben a német agrárlapok öngyilkosságokról, állatait halálra éheztető, majd magát feljelentő sertéstartóról cikkeznek. A német gazdák körében elkeserítő a hangulat.

Az első számszerű felmérések Németországban is elkészültek. A koronavírus, a költségek meredek emelkedése és az afrikai sertéspestis következményei drámaiak a német gazdálkodók számára. Az alsó-szászországi kamara értékelte a főállású gazdák 2020/21-es pénzügyi eredményeit – és katasztrofális eredményre jutott. Alsó-Szászországban, az egyik legnagyobb agrártartományban, a vállalati eredmények átlagosan 33 százalékkal zuhantak. A helyzet pedig tovább romlik. Egyes szektorokban már a termelési alapokat is érinti, lásd sertéstartás. De a szántóföldi gazdaságok – amelyek valóban magas gabona- és repceárakat élveztek – sem állnak jól. Egyrészt, a magas költségek felemésztették a bevétel nagy részét. Másrészt, mivel a legtöbben lekötötték a termés nagy részét, a második félév árnövekedéseiből ki is maradtak. Ennek eredményeként az Alsó-Szászországból származó adatok azt mutatják, hogy a szántóföldi gazdaságok eredménye 15 százalékkal zsugorodott a 2019/20-as pénzügyi évihez képest. A sertéstartók jövedelme átlagosan 80 százalékkal esett vissza.

Itthon szépek a tavalyi számok, de…

Az AKI kiadványa szerint, „a kettős könyvvitelt végző társas vállalkozások számának csökkenése ellenére az üzemek adózás előtti eredménye mind a mezőgazdaságban mind az élelmiszeriparban markánsan nőtt 2020-ban. Előbbi 27,6 milliárd forinttal 181,8 milliárd forintra, utóbbi 30,2 milliárd forinttal 195,8 milliárd forintra emelkedett. A jövedelem növekedését mindkét ágazatban elsősorban az árak emelkedése mozgatta. A növekvő eredménynek köszönhetően az ágazatok jövedelmezőségi és likviditási mutatói egyaránt javultak, ugyanakkor az eladósodottságuk tovább nőtt. A hosszú lejáratú kötelezettségállomány felhalmozása mindkét szektorban jellemző volt. Azon belül is kiemelkedőnek bizonyult a pénzügyi intézménytől kapott hosszú lejáratú hitelek állománygyarapodása mindkét ágazatban, amiben nagy szerepet játszottak a Covid–19-világjárvány hatásainak enyhítését célzó finanszírozási intézkedések.”

Idén a növényi és állati termékek piaci eredményei nagy eltérést fognak mutatni. Mivel nálunk a lekötések aránya nem olyan magas, mint például Németországban, a szántóföldi növények termesztői – főként, akik az inputokat hamar bezsákolták – jó évet zárnak. Ez az állattartókra amár nem mondható el általánosságban.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink