Az európai málnatermés fele Lengyelországban termett

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország
A piacvezető európai málnatermelő Lengyelország, 51 százalékos piaci részesedéssel, a második helyen Spanyolország áll 22, a harmadik pedig Portugália 12 százalékkal.

Az eper és a ribizli után a málna a harmadik legnagyobb bogyósgyümölcs Lengyelországban – írja a Syngenta blogja, amely szerint a málna részesedése e fajtákat tekintve meghaladja a 25 százalékot. Az elmúlt években a málna termőterülete csak kismértékben változott, 28-30 ezer hektár között mozgott.

A málnatermés Lengyelországban 2020-ban elérte a 116 ezer tonnát. A málnaültetvények többsége a Lubelskie Vajdaságban található. Az elmúlt években a terület termése a hazai termelésnek mintegy 85 százalékát tette ki. A málnatermés jelentős részét exportálják. Tavaly a friss málna exportja a termés mintegy 23 százalékát, a fagyasztott málnaexport a termés mintegy 73 százalékát tette ki. Utóbbi mennyisége elérte a 64 ezer tonnát.

A lengyelországi fagyasztott málna legnagyobb vásárlója Németország volt, ahová 21 ezer tonnát, azaz az exportmennyiség 36 százalékát értékesítették. A fagyasztott málnából nagy mennyiségben Belgiumba, kisebb mennyiségben az Egyesült Királyságba, Hollandiába, Franciaországba, Fehéroroszországba és Svédországba szállítottak.

Friss málnából 2020-ban mintegy 19 ezer tonnát exportáltak. A fő exportország itt is Németország volt, ahová a teljes málnaexport mintegy 63 százalékát vitték.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink