Idén is szűk marad a globális tejkínálat

Fotó: Kallus György / VG
A tej felvásárlái árak Magyarországon átlagosan 25 százalékkal voltak márciusban magasabbak az egy évvel korábbi szintjüknél. Ehhez az általános költségemelkedések mellett a globális és európai tej és termékkínálat is az áremelkedés irányába hat. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének cikke.

Globális termelés-csökkenés

Az árak emelkedő trendjét leginkább támogató tényező a szűkös globális tejellátás. Míg az Egyesült Államok termelése mindössze 1,4 százalékkal nőtt 2021-ben, az aszály negatívan befolyásolta a tejtermelést Óceániában, ráadásul épp a szezonjuk szokásos csúcspontján. Ez akadályozta a termelés növekedését Új-Zélandon is tavaly, ahol csupán 0,1 százalékos volt a bővülés, és ez vezetett a termelés 0,9 százalékos visszaeséséhez Ausztráliában.

Az input- és takarmányárak növekedése miatt az Egyesült Államokban csökkent a tejelő állomány. Emiatt 2022 első felében a termelés lassulása várható a tengerentúlon. Mivel Óceániában épp a csökkenő termelés hónapjait éli, a globális tejellátás szűk marad egészen a második félévig. Ezért az árak az év nagy részében magas maradnak. Ezt erősíti az is, hogy a keresleti oldalon a covid-korlátozások enyhülése élénkülést hozott. Ugyanakkor az energia- és nyersanyagárak emelkedése lelassíthatja ezt a kilábalást. A magas készletszint, a hazai termelés növekedése és az omikron ázsiai terjedése miatt csökkenhet Kína importigénye.

 

 

Forrás: AKI, KSH

Visszaesés az EU-ban

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint idén a magas termelői árak ellenére sem várható a tejtermelés növekedése 2021-hez képest. Az uniós testület a tavalyi szintre, 153,9 millió tonnára számít. Míg az első félévi szállítási volumen az előző évi szint alatt marad, addig a második félévben valamivel magasabb lehet.

Átlag feletti árak

A brüsszeli elemzők szerint a magas takarmányköltségek 1 százalék körülire korlátozzák a tehenenkénti tejhozam növekedését, ami 7635 kilogrammos átlagos éves hozamot eredményez majd állatonként. Ezzel párhuzamosan azonban a tagállamok tehénállománya további 1 százalékos, 19,8 millió egyedre történő csökkenése várható, ami stabil tejtermelést eredményez. Mivel a többi exportőrnél, így az USA-ban és Új-Zélandon a tejtermelés 2022-ben nagyobb valószínűséggel csökken, mint növekszik, ezért magas és átlagot jóval meghaladó árakra lehet számítani a tejpiacon, ami a termelési költségekre is vonatkozik.

Nem várható termelésnövekedés

A Bizottság előrejelzése szerint a korlátozott mennyiségű nyersanyag nem teszi lehetővé a tejtermékek termelésének jelentős növelését az EU-ban. A sajttermelés növekedése várhatóan érezhetően lelassul. 2022-re az EU Bizottság csak 0,5 százalékos növekedést prognosztizál, 10,46 millió tonnát.

Az EU sajtexportja, amely tavaly némileg gyengébb volt az Egyesült Királyság csökkenő eladásai miatt, 2022-ben várhatóan 2 százalékkal – 1,41 millió tonnára nő – az előző évhez képest. Az előrejelzés azt feltételezi, hogy az EU beszállítói a nagy-britanniai veszteségeket más vevők intenzívebb ellátásával tudják kompenzálni. A tejsavó, mint a sajtgyártás mellékterméke esetében 2022-re 2,0 százalékos termelésnövekedés várható, 2,22 millió tonnára. Az export várhatóan 1,5 százalékkal nő, 725 ezer tonnára. Emellett a 2021-es meredek visszaesést követően az EU sovány tejpor termelése idén is várhatóan 1,5 százalékkal, csaknem 1,44 millió tonnára emelkedik, ami a saját fogyasztás mintegy 3 százalékos csökkenése mellett az export növekedéséhez vezet. A vaj és a friss tejtermékek esetében 2021-hez képest nagyjából változatlan mennyiség várható.

Mindebből az látszik, hogy a tejárak emelkedésének üteme le fog ugyan lassulni, de még nem ért véget a trend.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink