Gazdatüntetés: ha Brüsszel nem lép, az átmenő forgalmat is megakadályozzák a magyar termelők

Fotó: Lévai Zsolt / NAK
Gazdatüntetést tartott a záhonyi határátkelőhelyen a Magosz és az agrárkamara, az ellen tiltakozva, hogy Brüsszel nem hosszabbította meg az ukrán gabona behozatali tilalmát.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében tartott tüntetésen a gazdálkodók Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelet fogalmaztak meg, amelyben azt kérték, hogy Brüsszelben a nemzetközi nagytőkések támogatása helyett szakmai alapon hozzák meg a döntéseket.

A gazdálkodók szerint

  • az EU elfogadhatatlan intézkedései nyomán az ukrán gabona letarolta a piacokat,
  • a magyar gazdák 100 milliárd forint feletti veszteséget szenvednek el csak a búza esetében, és a többi terménynél sem jobbak a kilátások,
  • Brüsszel teljesen figyelmen kívül hagyja a magyar és a kelet-európai gazdák érdekeit, és nem szabad beengedni az ukrán terményt az országba!

A tavaly nyár óta beáramló – tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó – ukrán gabona komoly problémákat okozott hazánk és az Ukrajnával határos másik frontországokban. Így – ahogy fogalmaztak – Brüsszel tehetetlensége miatt Magyarország és más országok nemzeti hatáskörben behozatali tilalmat vezettek be, amit az EU utólag, szeptember 15-ig engedélyezett. Elfogadhatatlan, hogy ezt a tilalmat a brüsszeli bürokraták hazánk és több más érintett ország határozott kérése ellenére sem hosszabbították meg – áll a Magosz és a NAK közös közlemnényében.

Vasárnap délelőtt a záhonyi határátkelőhely előtt mintegy 400 termelő gyűlt össze az ország összes vármegyéjéből. Sokan közülük traktorokkal, erőgépekkel vonultak fel a 4-es főút Ukrajna felőli oldalán, míg mások transzparensekkel adtak hangot elégedetlenségüknek.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a demonstráció kiemelt szónokaként elmondta:

árulásként élik meg a gazdálkodók az Európai Bizottság pénteki döntését, amellyel Brüsszel feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó importkorlátozást.

A döntés ráadásul nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeit szolgálja. A 10 legnagyobb ukrán mezőgazdasági termelő vállalkozásból 9-et ugyanis nem Ukrajnában jegyeztek be. Ezek jellemzően amerikai és nyugat-európai tőkealapok érdekeltségébe tartoznak. Ennek ismeretében az is magyarázatra vár, hogy miért védik annyira Brüsszelben az ukrajnai agrárérdekeltségeket, miért erőltetik be vám és kvóta nélkül az EU piacaira a bármiféle uniós termelési előírás betartása nélkül előállított ukrajnai mezőgazdasági termékeket.

„Az Európai Bizottság nem a mi érdekeinket képviseli! Örülünk annak, hogy a kormány velünk van, annak ellenére is, hogy a magyar gazdákat segítő intézkedéseket az EU-s joggal szemben kellett meghoznia” – emelte ki Győrffy Balázs utalva arra, hogy a magyar kormány péntek éjfélkor nemzeti hatáskörben meghosszabbította és 24 árucsoportra kiterjesztette az importkorlátozást.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke közölte: a gazdák nyílt levéllel fordulnak Ursula von der Leyen-hez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az ukrán agrártermékek dömpingjével szemben szakmai alapon hozzanak döntést, ne légből kapott ötletek alapján keserítsék meg a gazdák életét. Emlékeztetett arra, hogy hazánk európai uniós csatlakozásakor illúzióként élt a magyarokban, hogy a közösség biztonságot és stabilitást nyújt majd. Ez az illúzió azonban mára szertefoszlott.

A gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, az importtilalom fenntartása ugyanis nemzeti érdek. A hatóságoktól azonban azt kérik, hogy fokozzák az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az ukrán gabona kerülőúton se jöhessen be az országba.

Magyarország és a többi érintett ország gazdálkodói érdekében követelik, hogy az Európai Bizottság hosszabbítsa meg az ukrán gabona importtilalmát. Továbbá olyan – hosszútávon is hatékony – megoldást dolgozzon ki, amely amellett, hogy támogatja az ukrán termékek eljutását a hagyományos piacaikra, az európai gabonapiac, az uniós gazdák stabilitásának helyreállítását is segíti.

A behozatal korlátozása mellett felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, valamint kompenzálják a magyar gazdák veszteségeit. Utóbbit részben sikerült kiharcolni, de a károkhoz képest aránytalanul kis mértékű a kompenzáció. Mindemellett alapkövetelmény kell legyen, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, növényegészségügyi előírásokat. Ha az EU nem zárja le a határokat, akkor a gazdák fogják azt megtenni – de ez esetben nem lesz hazánkon átmenő gabonaforgalom sem – zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink