Gyorsan jött a magyar reakció az Európai Bizottság kedvezőtlen döntésére – vasárnap gazdatüntetés

Forrás: Getty Images
Magyarország saját hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona behozatali tilalmát.

Miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt, és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés.

A piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani. Ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük, ezt viszont nem nézhetjük tétlenül – tette hozzá.

Nagy István kiemelte:

az utolsó pillanatig vártunk az Európai Bizottság döntésére a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban, Brüsszel azonban nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, sőt lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba.

Nekünk viszont cselekednünk kell, ezért Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is – fűzte hozzá.

Mint hangsúlyozta, továbbra sem tiltjuk az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását, a tranzitszállítmányokat azonban az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját.

A miniszter szerint a nemzetközi nagytőke tulajdonában álló, nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása, amely nem csak a határmenti, hanem valamennyi tagállam mezőgazdasági termelőjének komoly gondot fog okozni.

Nem felejthetjük el, hogy az Ukrajnában előállított mezőgazdasági termékeknek közel sem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük, mint az Európai Unióban termelteknek, ami jóval olcsóbbá teszi az előállítást

– jelentette ki.

Hozzátette, azt látjuk, hogy a multinacionális tőke a még nagyobb extraprofit érdekében el akarja foglalni az európai uniós piacot, ezzel tönkre téve európai gazdák százezreit. Brüsszel ehhez asszisztál, a magyar és az európai gazdálkodók érdekei helyett az Ukrajnában működő nemzetközi cégek érdekeit képviseli. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen minden európai polgárnak az az érdeke, hogy szabályok mentén, a termelőtől az asztalig, ellenőrzött körülmények között előállított termékek kerüljenek az asztalaikra és a gazdálkodók is joggal várják el, hogy biztonságot és megfelelő jövőképet biztosítsunk számukra.

Korábban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. Azóta Bulgária jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani az importtilalmat. Ezzel szemben Lengyelország arról tájékoztatott, hogy az EU döntésétől függetlenül sem engedi be az ukrán mezőgazdasági termékeket.

Most a kormányt támogatja a gazdatüntetés

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében vasárnap gazdatüntetés lesz a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen – közölte a NAK. Szeptember 15-én lejárt a Magyarország és más Ukrajnával határos országok által nemzeti hatáskörben bevezetett – Brüsszel által utólag szeptember 15-ig engedélyezett – ukrán gabona behozatali tilalom. Az Európai Bizottság Magyarország és több más ország határozott kérése ellenére sem hosszabbította meg ezt a tilalmat – emlékeztet a közlemény. A tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó ukrán gabona már eddig is komoly problémákat okozott hazánkban és az Ukrajnával határos más frontországokban. Mivel Brüsszel figyelmen kívül hagyja a magyar, a közép-kelet európai gazdák érdekeit! Ha nem zárja le az EU a határokat az ukrán gabona előtt, akkor a gazdák fogják azt megtenni – írja a NAK

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink