Amíg a miniszterek vitáznak, a német állattenyésztés leépül

Forrás: Getty Images
A német szövetségi államok mezőgazdasági miniszterei május 5-én ültek össze Berlinben, hogy megvitassák az állattenyésztés átalakítását, illetve annak finanszírozását. Ez utóbbi kérdésben azonban nem jutottak dűlőre, őszre halasztották a döntést – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Tíz év: 25 százalékkal kevesebb sertés, egyharmaddal csökkenő kocaállomány, 43 százalékkal kevesebb farm

Az utóbbi két évben látványosan felgyorsult a németországi sertésszektor leépülése. Az okok igen súlyosak: tenyésztőellenes politika és fogyasztói hozzáállás, sertéspestis, elszálló költségek, eltűnő jövedelmezőség, bizonytalan szabályozási környezet, bezáró vágóhidak, elkeseredett termelők. Tíz éves távlatban emiatt a sertésállomány negyede, a kocák harmada tűnt el, a sertéstelepek száma közel felére esett.

Mindezekből pedig további gyors leépülés rajzolódik ki.

Az előzetes adatok szerint, a 2022. november 3-án 21,3 millió sertést tartottak Németországban. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint a sertések száma 1,01 millióval, 4,5 százalékkal csökkent a 2022. május 3-ai állatállomány-felméréshez képest. A 2020. november 3-ai felmérés óta ez volt a sorozatban a negyedik jelentős csökkenés. A sertésállomány új mélypontra süllyedt. Az előző évi értékhez képest 2021. november 3-án a sertések száma 10,2 százalékkal, 2,43 millióval csökkent. Kétéves összehasonlításban a sertésállomány 18,2 százalékkal, 4,74 millióval lett kevesebb.


Forrás: destatis.de

A szakminiszterek tovább szigorítanak

A német tartományok mezőgazdasági miniszterei alapvetően egyetértenek Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszterrel az állattenyésztés átalakítását illetően. Azonban, márciusi találkozójuk után a múlt hetin sem sikerült előbbre lépniük az állattenyésztés szerkezetátalakításával kapcsolatos nyitott kérdésekben. Az átalakítás finanszírozásának átfogó koncepciója és az egész országban egységes megközelítés szintén kiemelt téma volt. Megbeszéléseikre a gazdák hangos tiltakozása vet árnyékot.

Az agrarheute beszámolója szerint, az állattenyésztés átalakítását célzó szövetségi program kapcsán Cem Özdemir szövetségi földművelésügyi miniszter megerősítette az új támogatási mértékeket. A sertéstenyésztőknek szánt finanszírozási programmal az első 500 állat esetében a folyamatos többletköltségek 80 százalékát, 501 és 6000 sertés között a folyamatos többletköltségek 70 százalékát tervezik fedezni. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy

az erre szánt egymilliérd euró messze nem fogja fedezni az igényeket.

A finanszírozási koncepcióról a lámpás koalíció várhatóan őszre állapodik meg.

Az állatvédők azt javasolják, hogy az állattenyésztési címkézés szabályait – aminek már az otthonon kívüli étkezésre vonatkozó kiterjesztésén dolgoznak – addig nem javasolják elfogadni, amíg el nem készül egy átfogó stratégia az állattenyésztés jövőjéről Németországban.

A tárgyalóasztal körüli bizonytalanság ugyanis rossz üzenet a gazdálkodók számára. Amíg nincs egyértelmű keretrendszer, nem fognak belevágni a megfeleléshez szükséges beruházásokba. Sőt, ahogy telik az idő, egyre kevesebben lesznek rá képesek.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink