A német agrárminiszter kitart a Green Deal mellett

Forrás: Getty Images
További kitartásra és következetességre van szükség az európai Zöld Megállapodás céljainak teljesítéséhez – nyomatékosította Cem Özdemir, német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter.

Özdemir beiktatási látogatáson találkozott új kollégájával, Marc Fesneau-val, az új francia mezőgazdaságért és élelmiszer-önellátásért felelős miniszterrel. A berlini találkozó középpontjában Németország és Franciaország közös elkötelezettsége állt az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) céljai mellett, különösen az ukrajnai háború és a globális élelmezésbiztonságra gyakorolt súlyosbodó következmények fényében. Özdemir a francia-német kapcsolatokról szólva hangsúlyozta, hogy a folyamatos szoros együttműködés a jelenlegi kihívások leküzdésének előfeltétele – számolt be honlapján a FruitVeB.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Cem Özdemir kifejtette, hogy jelenleg az éghajlati katasztrófa teljes erejét érezzük Európában: megdőltek a melegrekordok, számos országban tombolnak az erdőtüzek, az aszály miatt elpusztul a termés.

Az ukrajnai háború nem terelhet minket arra az útra, hogy visszavegyünk az éghajlati válság és a fajok kihalása elleni európai stratégiáink céljaiból. Ha nem védjük meg a talajt, a vizet, a biológiai sokféleséget és a klímánkat, az még súlyosabb válságokhoz vezet – és még inkább veszélyezteti az ellátás biztonságát.

Mint hozzátette: mostantól kitartásra van szükség, és következetesen végre kell hajtanunk a Green Dealt, mégpedig európai szolidaritással.

Özdemir szerint az egymást átfedő válságok fényében minden eddiginél jobban kell dolgoznunk az ellenálló és válságálló mezőgazdaságért. „Ez csak akkor sikerülhet, ha a jövőben sokkal erőforrás-takarékosabban és a természetes megélhetésünkkel összhangban gazdálkodunk – nyomatékosította.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink