Elő a számológéppel!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Mi történik most az agrárpiacokon, hol tartanak az árak, milyen következményei vannak és lehetnek az áremelkedéseknek, és főleg, mit tegyen a gazda, hogy kiigazodjon, és talpon maradjon ebben a helyzetben? Ezeket a kérdéseket járja körül cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Szinte bármerre nézünk az agrárpiacokon, áremelkedéssel találkozunk. Ilyenkor a gazdának is elő kell vennie a jobbik eszét, és számológépét annak érdekében, hogy eligazodjon a kiadások és a bevételek alakulása terén. A legfontosabb, hogy ne engedjünk a minőségből. Meg kell találni azt az ár-költség egyensúlyt, ahol az nem sérül. Lássuk ehhez a termelői árak adatait az első három hónapból!

Az agrárolló nyílt, hiszen a ráfordítási árak jobban nőttek, mint a mezőgazdaság kibocsátási árai.

A KSH adatai szerint, a mezőgazdasági termelői árak 2022 I. negyedévében 34 százalékkal emelkedtek, elsősorban a növényi termékek 38 százalékos drágulása következményeként. Az állatok és állati termékek ára 24 százalékkal nőtt. Bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is jelentősen drágultak, a ráfordítási árak főként a műtrágyák (195 százalék) és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz áremelkedése miatt lettek 37 százalékkal magasabbak.

Egymást erősítik a piaci zavarok

A FAO élelmiszer-árindexe áprilisban 58,5 százalékpontos emelkedést mutatott az egy évvel korábbi szinthez képest. Csekély öröm, hogy ez 1,2 ponttal alacsonyabb a márciusban elért értékhez képest, amely pedig minden idők legmagasabb FAO-indexe volt. Az áremelő hatások egymást erősítve jelentkeznek. Kezdve a Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarokkal, folytatva az energiaárak robbanásával, és sajnos nem véget érve a tényleges robbanásokkal Ukrajnában. További katalizátor-hatást fejtettek ki az állatjárványok.

A hangulat immár tartósan rossz, ami velünk is marad az előttünk álló hónapokban is.

Ami a középtávú kilátásokat illeti, az Erste agrárszakmai műhelye arra számít, hogy új szintekre léptünk, érdemi, tartós visszarendeződésre nem számíthatunk. Mivel a mezőgazdasági termékek vezértermékei jellemzően tőzsdei cikkek, a spekuláció állandóan jelen van az árakban. A hangulati elemek előtérbe kerülése miatt növekedett az árak volatilitása, a korábbi ingadozások helyébe akár napi 10 százalék feletti mozgásokkal találkozunk. Ez hihetetlen módon emeli a mezőgazdasági termékforgalom finanszírozási igényét. Itthon is jól érzékelhető, hogy már nem csak a kereskedők, hanem a termelők szintjén is hatalmas többlet forgóeszköz igény jelentkezik. Ez olyan időkben feszíti a mérlegeket, a fedezeteket, amikor a kockázatok mértéke fokozott.

A búza és a kukorica ára továbbra is meredeken emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 54, illetve 61 százalékkal növekedett az első negyedévben. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a háború miatt kialakult szállítási problémák állnak.

A burgonya és a zöldség ára 25, illetve 12 százalékkal magasabb volt az év I. negyedévében az előző év azonos időszakinál.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 24 százalékkal nőtt 2022 I. negyedévében. A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. negyedévben 34 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke kibocsátási mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek, mindezek a tényezők pedig érvényesültek a termelői árakban is.

A vágósertés ára 2022 márciusában az előző hónaphoz képest 40 százalékkal emelkedett, és megközelítette a Covid19-járvány előtti csúcsot. 2020 tavaszán a korlátozások miatt a kereslet számottevően csökkent, ami az árak zuhanását, majd a vágósertés termelésének csökkentését eredményezte.

A márciusi erőteljes drágulás már lecsillapodott.

A termelési költségek drasztikus növekedése nehéz helyzetbe hozza a szektort. A nagyobb felvásárlók napjainkban nem szívesen vesznek a szerződöttön felül kínált sertést, mert nehéz a magas alapanyag-árakat érvényesíteniük termékeiknél.

Folytatódott a műtrágyák árának ugrásszerű emelkedése

A KSH adatai szerint, 2022. I. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 37 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 41, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 12 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás összetevői jelentősen drágultak, a legnagyobb mértékben, 195 százalékkal a műtrágyák. Egyébként már 2020 vége óta folyamatosan emelkedtek a műtrágyaárak, az ugrásszerű növekedés pedig 2021 harmadik negyedévében kezdődött. A leginkább a nitrogénműtrágyák ára nőtt, ezek közel 3,5-szer kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt. A drágulás a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz nagymértékű áremelkedésének a hatása.

A takarmányok ára jelentősen, közel 34 százalékkal nőtt, ezen belül az egyszerű takarmányoké 43, a keveréktakarmányoké 27 százalékkal. Az alapanyagok drágulása miatt a takarmányárak 2020 negyedik negyedévében kezdődött emelkedése folytatódott, 2021 azonos időszakához képest 13 százalékkal kerültek többe a takarmányok.

A növényvédő szerek 13, az állatgyógyászati készítmények 9,5 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 32, ezen belül az üzemanyagoké 24 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 12, a gépberuházásoké 7,1 százalékkal emelkedett.

Mivel a ráfordítási árak a termelői áraknál jobban emelkedtek, így az agrárolló értéke 98,1 százalék volt 2022 I. negyedévében, szemben az előző év azonos időszakában mért 105,3 százalékkal.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink