Csúcsot döntött júniusban a mezőgazdasági árak emelkedése

Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló
Idén júniusban 48,3 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási átlagárak az egy évvel korábbiaknál. Ez új havi csúcs állított be, hiszen eddigi legintenzívebb növekedés 2011 márciusában 48,2 százalék volt. Akkor onnan meredeken lefordult – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Ilyen meredek lefordulásra most nem számíthatunk. Éppen a múlt héten írtam arról, hogy a FAO élelmiszerár-indexe júliusban már a negyedik egymást követő hónapban mutatott havi csökkenést. Ezt a gabona és olajnövényárak mérséklődése idézte elő világpiaci léptékben. Ennek ellenére még magasan az egy évvel korábbi szint felett vannak az árak.

Nálunk ennek a mérséklődésnek még csak halvány jelei látszanak. Például a gabonafélék ára a májusi 73,4 százalék után már „csak” 71,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A búza átlagára 127,9 ezer forint volt tonnánként, ami azt jelenti, hogy elszakadtunk a nemzetközi piaci trendektől, és nem követjük az ottani csökkenést. Ennek oka abban rejlik, hogy

nálunk az alacsony termésre ráültek a termelők. Beraktározták és várják a még jobb árakat.

Erre jó esélyük van, hiszen előrejelzésünk szerint a mostani csökkenő árhullám néhány héten-hónapon belül véget érhet. Persze a feldolgozók ettől még nagy bajban vannak. Kénytelenek az Ukrajnából érkező árukat is vásárolni. Ezek egyébként nem csak olcsóbbak a hazainnál, hanem például a malmok számára a magas sikértartalom keveréssel való mérséklésére is használhatók. A kukorica ára is emelkedett júniusban, tonnánként 114,6 ezer forint volt átlagosan. Mérséklődött viszont az árpa ára. A májusi 117,2 ezer forint után júniusban 106,4 ezer forintra.

Az olajosmagok átlagára is alacsonyabb növekedést mutatott júniusban, mint májusban, de a 2021. júniusit még így is 45,5 százalékkal haladták meg. A napraforgómag ára majd 10 forinttal csökkent májushoz képest, 295,6 ezer forint/tonnára.

Az, hogy a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 52,3 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál – ami 4,5 százalékponttal gyorsabb éves növekedés a májusinál – annak köszönhető leginkább, hogy

a zöldségek ára a májusi 113,2 után júniusban 127,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbiaknál, miközben a gyümölcsöké nyolc havi mérséklődés után júniusban 1,8 százalékkal nőtt.

Az élő állatok is tovább drágultak júniusban, 43,1 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban. A vágósertés átlagára 580 forint volt kilogrammonként, ami az év első hat hónapjára nézve 27,1 százalékos növekedésnek felel meg. A vágóbaromfi még ennél is nagyobb 36,8 százalékos áremelkedést mutatott, amiben minden faj drágulása benne van, de a legnagyobb növekedést a liba (64,8 százalék) a kacsa (48,0 százalék) és a csirke (41,6 százalék) mutatta az első félévben.

Az állati termékek viszonylag egyöntetűen 31-34 százalékkal drágultak az első félévben. A tej ára júniusban 163 forint volt átlagosan literenként, a tojásé darabonként 33 forint, a mézé 1162 forint/kilogramm.

Mindebből egy növekvő meredekségű áremelkedés bontakozik ki az egész élelmiszer értékláncban. Az első hat hónapban az agrárárak 40,3, az élelmiszeripar belföldi árai 24,1 százalékkal nőttek, míg az élelmiszerek fogyasztói árai 15,1 százalékkal lettek magasabbak, 9,4 százalékos infláció mellett. Lászik tehát, hogy szelídül az értéklánc vége felé haladva az emelkedési ütem.


Forrás: KSH

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink