Az EU 2035-ig szóló előrejelzései

Forrás: Getty Images
A termelési és fogyasztási változások várható alakulása mellett egy sor más szempontot is bemutat az EU 2035-ig szóló agrár-előrejelzése. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője ezeket veszi górcső alá és kommentál néhányat.

Napvilágot látott az EU legfrissebb, 2035-ig szóló középtávú agrár-előrejelzése. Ebben a bizonytalanság hangsúlyozása mellett – mint az éghajlatváltozás, a kereslet szerkezetének változása, a mezőgazdaság szerkezetének gyorsuló változása, a makrogazdasági környezet – fontos megállapítások szerepelnek.

  • Az agroklimatikus zónák észak felé húzódása a növénytermesztés szerkezetét egyre erősebben befolyásolja.
  • A növekvő üzemméretek kedveznek a termelékenység növekedésének.
  • Az EU továbbra is a nettó exportőr, és ezáltal hozzájárul a globális élelmezésbiztonsághoz. Ezt erősíti a 2004-ben csatlakozott országok termelékenységi konvergenciája, bár a különbség továbbra is tetemes.
  • A fogyasztói szokások változása miatt csökken a húsfogyasztás (különösen a marhahús és disznóhús esetében). Ugyanakkor a tejtermékek fogyasztása stabilizálódhat. Ebben azonban vastagon benne lesz tejtermékek újszerű felhasználási lehetőségeinek bővítése (például a tejtermékek összetevőinek növekvő használata).
  • A növényi fehérje fogyasztása növekedhet (például a hüvelyeseké), míg mások (mint a növényi olajoké) csökkenhet, mivel a fogyasztók alternatívákat választanak.
  • Az EU mezőgazdasági és erdőterületeinek mérete változatlan marad 2035-ig, de az arányok eltolódhatnak. Például a kalászosok felől a szója és egyéb hüvelyesek irányába. Csökkenésre számítanak az olajos magvak és fehérjenövények importjában.
  • A növényi olajok iránti kereslet mérséklődni fog. Elsősorban a bioüzemanyagok keresletének csökkenése miatt. Alapanyagoldalon a pálma felől a repce felé való elmozdulásra számítanak.
  • Az állattenyésztés extenzifikálódása miatt a gyep- és takarmány-területek zsugorodni fognak. A marha és sertésállományok tovább csökkennek. A sertéshús exportja tovább esik.
  • A cukor iránti kereslet esése folytatódik. Csökken a cukorrépa-termelés, a cukortermelés is. Az EU nettó cukorimportőr marad.
  • A tejszektorban marad az évtizedes trend: állomány csökken, hozam nő. A sajt, savó, soványtejpor termelés nő, a vaj legfeljebb stagnál, a folyadéktej és a teljes tejpor termelés tovább csökken.
  • A csirkehús kedvező fogyasztói képe, vallási kötöttségektől való mentessége továbbra is emeli a termelést. A jövőben a madárinfluenza elveszti szezonalitását.
  • Az EU juh- és kecskehústermelésének csökkenése folytatódni fog.
  • A borfogyasztás és -termelés csökken.
  • Az EU almaágazata elveszítheti versenyképességét és csökkentheti területét. Az őszibarack és a nektarin termelése is mérséklődik.

Mit látszik a sorok között?

1.) Az EU világpiaci versenyképességének további csökkenésére számít. Ez szerintem importbővülést, és exportcsökkenést jelent.

2.) A termelékenység további javulásával számol, miközben egyre erősebb korlátok közé kényszeríti termelőit.

3.) Nincs válasza a munkaerővesztés gyorsulására. A technológiai fejlődés, a mesterséges intelligencia végzi a dolgát, és mivel a birtokkoncentráció is nő, a hatékonyság nőhet. De az önköltségek emelkedése folyamatosan rontja a versenyképességet még így is. „Az első pont lép érvénybe.”

4.) Szép kifejezés ez az extenzifikálódás. Az idő kerekének kényszerített visszaforgatását jelenti. Még sosem vezetett jóra. Ez kifejezetten veszélyes a baromfi- és sertésszektorokban.

5.) Az előrejelzésben nem esik szó Ukrajnáról. Pedig piaczavaró hatásai már elérték Németországot, és nem állnak meg.

6.) Mindent egybevetne, túlzottan optimistának tartom az előrejelzéseket. A változások nem csak Magyarországról nézve lesznek nagyobbak. Például hozom a sertésszektort. A termelés csökkenése gyorsabb lesz, mint a fogyasztásé, az import érdemben fog emelkedni, miközben az exportpiacokon egyre nehezebb lesz elhelyezni a drágán előálló húst.

7.) Mindezekben azonban számunkra egy sor lehetőség rejtezik. Az EU válsága agráriumunk számára kedvezővé alakítható, de kell hozzá egy jól felépített helyzetértékelés és stratégia.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink