Agrárstratégiai gondolatok 1. – Mit üzennek a dél-európai gabonatermesztők?

Forrás: Getty Images
Itt a korszakváltás időszaka a hazai agráriumban is, a gazdálkodóknak egy sor természeti és piaci kihívással kell szembenézniük. Mi és hogyan változik a feltételekben, kinek és hogyan kell változnia, a szereplők közül, és milyen lesz az új szereposztásban az agrárium? Ezekről szól Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértőjének sorozatindító írása.

A korszakváltás, aminek a magyar agráriumban mind részesei vagyunk, évtizedes távlatban is a legnagyobb kihívás. A gazdálkodási körülmények egyidejű megváltozása versenyre kényszeríti gazdálkodóinkat. Nem vagyunk ehhez hozzászokva. Elkényeztetett minket a támogatási rendszer, a csak néhány növénnyel való foglalatosság, a kedvező költség-ár viszonyok. Mindennek vége. Ezekben az években omlik le agráriumunkról az a kéreg, amely burokban tartotta. Vele megy a gazdálkodók széles rétege is. Kevesebben, nagyobb, szélesebb együttműködések mentén, de mindenképpen versenyképesebb lesz agráriumunk, nagyjából e pénzügyi-kifizetési ciklus végére. Ennek előmozdítása érdekében az elkövetkező hetekben stratégiai témákat hozok.

A stratégiaalkotás szakma, amelynek meg vannak a maga szabályai, módszertana. Mindenekelőtt

  • (1) kell egy világos célmeghatározás, ami esetünkben a magyar mezőgazdaság átvezetése az új korszakban, amelyben az időjárás már sokkal több kihívást hordoz, a piacok átrendeződnek, nincs munkaerő, technikai viszont dögivel, a fogyasztói és szabályozói elvárások pedig szintén újratervezésre kényszerítenek. Aztán
  • (2) következik a helyzetértékelés, majd
  • (3) a stratégiai irányvonalak első meghatározása,
  • (4) az érintettek bevonása, és
  • (5) egy konszenzuson alapuló stratégiai terv lefektetése.

Ez egy nagyon leegyszerűsített menetrend, de az azért látszik belőle, hogy kemény meló lesz, és persze a folyamatos karbantartás, taktikai elemekre való lebontás sem maradhat el.

Az Agroképen az új agrárstratégia gondolati, piaci megalapozását kísérlem meg Kezdjük például az egyik legérzékenyebb ponttal:

MIT VESSEK?!!!

Ez a leggyakoribb kérdés, amivel nap mint nap találkozom. A válasz nem egy vagy több kultúra megnevezése, hanem az értékláncok kiépítése. Ne vessünk olyat, aminek nem látszik a vevője! Az időjárás többé nem lesz kegyes hozzánk. Ami a szabad ég alatt terem, az egyre nagyobb kihívásokkal fog szembesülni. A megoldás a fedett termesztés, de ez ugye költséges dolog.

Annak érdekében, hogy lássuk mi vár ránk, hozok három igen tanulságos példát a déli tagállamokból.

Az első mindjárt a búza és az árpa. Görögország, Spanyolország és Portugália búza- és árpahozamai jóval alacsonyabbak a mieinknél. Sarkosan, hosszabb magyarázatok nélkül megfogalmazva: a jövőben nekünk is az ő átlagos hozamaik lesznek elérthetők. Aki ezeken jövedelmet tud terelni, az maradjon e körben.


Forrás: Eurostat

A kukorica görbéi még több tanulsággal szolgálnak. Ugye emlékszik a nyájas Olvasó, hogy már évekkel ezelőtt az jeleztem előre, hogy Magyarországon 600-650 ezer hektáron lesz takarmánykukorica termelés.

Nos, a déli országok ezen már túl vannak. A mienknél akár nagyságrenddel kisebb területek termelik e növényt. Ott, ahol az gazdaságosan végezhető. S lám, jobbak az átlaghozamaik a mieinknél. Most is azt állítom, hogy ez a mi közeljövőnk. Felkészülni! Vigyázz! Rajt!


Forrás: Eurostat

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink