Szép lassan újraindulnak az európai műtrágyagyárak

Forrás: Shutterstock
  • A magas gázárak arra késztették a Yarát, hogy csökkentse kitermelését
  • A műtrágyaárak emelkedése nyereségessé teszi az újrakezdést
  • A költséges műtrágyák veszélybe sodorják a növénytermesztés

A norvég Yara, a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártó vállalata bejelentette, hogy kész újraindítani az ammónia gyártását azokban az európai üzemekben, amelyeket szeptemberben állítottak le, s amelyekben azóta eleve tervezett, vagy terven felüli felújításokat hajtottak végre. „A nitrogénműtrágyák ára olyan szintre emelkedett, hogy megtérül a termelés. És az ammónia globális ára is meredeken emelkedett” – indokolta a cég döntését a Yara szóvivője a Reutersnek.

A társaság a szeptemberi leállással november végéig ideiglenesen mintegy harminc százalékkal csökkentette a kibocsátását. Elemzők a hírügynökségnek rámutattak, hogy a műtrágyák ára meredeken emelkedett ebben az évben, ami a leginkább a megugró energiaköltségeket követi nyomon és veszélybe sodorja a kulcsfontosságú növények termesztését, ezzel növelve a globális élelmezésbiztonsági és inflációs félelmeket. A cég közleménye szerint bár törekedett a vevők ellátására, nem zárhatja ki, hogy szükség esetén ismét visszafogják az ammóniatermelést.

A riválisok, köztük a CF Industries Holdings (CF.N) szintén csökkentették a termelést. A karbantartással és a nem tervezett leállásokkal együtt a Yara európai ammóniatermelése körülbelül 370 000 tonnával volt a kapacitás alatt a korlátozások idején.

„A kész műtrágyagyártásra gyakorolt ​​hatás korlátozott volt, mivel a veszteséges ammóniatermelést felváltották a Yara Európán kívüli üzemeiből, valamint a Yara globális ammóniakereskedelmi és szállítási hálózatából történő beszerzéssel” – mondta a vállalat.

Svein Tore Holsether vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek a múlt hónapban elmondta, hogy a Yara holland gyárainak egy részét már üzembe helyezték. A kínálati korlátok miatt az európai gazdálkodók arra törekedtek, hogy megemelt áron vásároljanak karbamidot és folyékony nitrogént, attól tartva, hogy az ültetési szezonban kifogynak.

A Yara évente 8,5 millió tonna ammóniát képes előállítani világszerte, ebből 4,9 millió tonnát Európában. Az ammónia a növények trágyázására használt késztermékek összetevője, de felhasználható robbanóanyagként és dízelmotorok kipufogógázának tisztítására is.

A nitrogén-műtrágyák és egyéb ásványi műtrágyák árai a közelmúltban új rekordmagasságokat értek el Európában, az USA-ban, de Kínában és Oroszországban is, jóval meghaladva a korábbi történelmi csúcsokat.

Múlt héten az Egyesült Államok gazdálkodói levelet írtak az igazságügyi minisztériumnak, és arra kérték a hatóságokat, hogy vizsgálják ki a magas műtrágyaárakat . A gazdálkodók véleménye szerint ugyanis a magas földgázáraknak csak korlátozott szerepe van a műtrágyaárakban. Inkább az iparágban tapasztalható magas piaci koncentráció miatti verseny hiányát gyanítják az árrobbanás döntő okaként.

Hasonló vita zajlik Magyarországon is, miután a Nitrogénművek Zrt.-t a GVH több mint 11 milliárd forintra bírságolta kartellezés miatt, ami után a cég tulajdonos fenyegetéssel beillő nyilatkozatot is tett a sajtóban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink