Árcsökkenés és forgalomnövekedés a műtrágyapiacon

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság
Több tápanyagot juttattak ki a gazdálkodók az idei tavaszi munkák idején, mint egy évvel ezelőtt, de kevesebbet fordítottak növényvédelemre. A műtrágyák árcsökkenése általában folytatódott, de egyes készítmények ára a tavalyi utolsó negyedévihez képest már növekedett.

Az idei első negyedévben 73 százalékkal több műtrágyát értékesítettek a mezőgazdasági termelőknek, mint egy évvel korábban – írja friss jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Ennek az adatnak a reális értékeléséhez azonban tudni kell, hogy az előző három évben folyamatosan csökkent az első negyedéves forgalom: az előző év azonos időszakához képest 2021-ben 20, 2022-ben 15, tavaly pedig 39 százalékkal.

A termékkörben a nitrogént kétféle formában, ammóniumként, illetve nitrátként tartalmazó mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a kereslet. Az első negyedéves értékesítés 67 százalékát ez a műtrágya adta. Az AKI által megfigyelt összes termék forgalma nőtt 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, az egyetlen kivétel a szuperfoszfát volt. A foszfort is tartalmazó mészammon-foszfát (MAP) értékesített mennyisége a tízszeresére nőtt, az nitrogént, foszfort és káliumot azonos arányban tartalmazó NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink