Visszakozik Bige László fenyegetése után a Nitrogénművek

Mivel a vállalat számára stratégiailag kiemelt fontosságú a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonsága, decemberig folyamatosan teljesíti a belföldi megrendeléseket – írja közleményében a Nitrogénművek, míg korábban a cég tulajdonosa azt állította csak egy napig lesz lehetőségük a hazai gazdáknak vásárolni tőlük.

A Nitrogénművek Zrt. továbbra is teljes kapacitással termel, s napi 4000 tonnás termelésével jelentős mennyiségű igényt tud teljesíteni, ennek ellenére áruhiány léphet fel, amennyiben a belföldi piac időben nem fedezi igényeit – közölte a Nitrogénművek Zrt.

Elsőként az Agrokép írta meg, hogy az Agrárminisztérium egyeztet a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében és vizsgálja, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát, miután Bige László belengette, hogy csak egy napig vásárolhatnak idén tőle a magyar termelők.

Szerdán korán reggel pedig a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelezte, hogy felháborítónak tartják a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosának fenyegetésnek beillő nyilatkozatát, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. Vagyis aki azon a napon nem tud műtrágyát lekötni náluk, az jövő májusig nem is vásárolhat a monopolhelyzetben lévő cégtől. A Magosz és a NAK jelezte, hogy egyetért az Agrárminisztérium álláspontjával, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát.

Az ezt követően megszületett Nitrogénművek közlemény szerint a 2021 márciusától folyamatosan emelkedő energiaárak, nehéz helyzetbe hozta az Európai Unió számos iparágát. Ezek közül elsőként a műtrágyaipar volt érintve magas energia intenzitása miatt és a gyártott műtrágya határidős piacának hiányában. A kínálati oldalt a régióban bekövetkezett nem tervezett nyári leállásokon túl, az energiapiac által generált, rendkívül magas piaci kockázat miatt lecsökkent termelés is tovább gyengítette. A termékhiányt egyelőre a régió piaca nem érzékeli, hiszen a magas árak sok helyütt a keresletet is visszafogták, ezzel tovább növelve a gyárak kockázatát.

Mint írták, a Nitrogénművek Zrt. bízik benne, hogy termékei iránt belföldön is időben jelentkezik a kereslet. Hozzátette: mivel a vállalat számára stratégiailag kiemelt fontosságú a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonsága, decemberig folyamatosan teljesíti a belföldi megrendeléseket és 2022 első negyedéves kapacitásai is leköthetőek. Ugyanakkor – tették hozzá – mivel a régiós szerepét is be kell töltenie, nem korlátozhatja a határon túli igények kiszolgálását, így azokat a decemberig beérkező belföldi igények számbavételét követően megkezdi. Ez elengedhetetlen a termelés fenntartása érdekében, amiért minden szükséges intézkedést megtesz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink