Közép-Európa legmodernebb takarmányüzemét adták át Dabason

Fotó: Pelsőczy Csaba
Kétéves tervezés és ugyanennyi ideig tartó kivitelezés után adták át Dabason a Vitafort Zrt. új takarmánygyártó üzemét, amely Közép-Európában a legmodernebb, és a cég exportpiaci terjeszkedését is szolgálja.

A jövő elérkezett a mába, részesei lehetünk annak a technológiai megújulásnak, amely a magyar élelmiszer-gazdaságot versenyképessé tudja tenni – fogalmazott Nagy István agrárminiszter, arra is reagálva, hogy a Vitafort „Helló jövő!” szlogennel hirdette meg hatmilliárd forintos beruházással épült új gyárának avatóját. A Világgazdaság tudósítása szerint elmondta, hogy az utóbbi időben számos kihívás érte a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, ezért pedig sok panasz is hallatszik, amit a miniszter a jelenlegi időszakban újjászülető ágazat „szülési fájdalmának” nevezett. A változtatás kényszerét mindenki érzi, hiszen ha versenyképesek akarunk lenni, a megújulást nem kerülheti el senki, még a legkisebb termelők sem.

A miniszter köszönetet mondott a Vitafortnak azért a bátorságért, hogy kedvezőtlen gazdasági környezetben is vállalta a beruházás terheit – amelyhez egyébként a költségvetés is hozzájárult. Mint kiemelte,

a Vitafort a térség egyik meghatározó takarmányozási vállalata, amely több évtizede a magyar takarmánypiac élvonalában tevékenykedik, és megbízható beszállítója a magyar haszonállat-előállító cégeknek, termékeivel pedig a magyar állattenyésztés igényeinek negyedét szolgálja ki.

„Az idei termés bőven fedezi a hazai igényeket, sőt, exportra is jut legalább annyi, mint amit itthon felhasználunk” – mondta a miniszter. Eközben a takarmánygyártás két malomkő közt őrlődik, mert a növénytermesztők minél magasabb áron akarják eladni terményüket, míg az állattenyésztők minél olcsóbban akarnak takarmányt vásárolni. Nagy István szerint ez a fejlesztésekkel oldható fel, ami a termékpálya minden elemében csökkenti az önköltséget.

A kormány kiemelt stratégiai jelentőségű ágazatként kezeli a takarmánygyártást, amit jelez, hogy

  • továbbra is az EU által engedélyezett maximális kerettel érhetők el a fehérjenövények termeléshez kötött támogatásai,
  • a Vidékfejlesztési program keretében 2021 őszén meghirdetett, a takarmány-előállítás fejlesztését célzó pályázaton 96 kérelem részesült 50 milliárd forint támogatásban, és
  • az új KAP keretében is lesz a takarmányfeldolgozás fejlesztését szolgáló beruházási pályázat– sorolta Nagy István.

A 44 éves Vitafort Zrt.-nek ez a legnagyobb mértékű beruházása, amely minden – eddig több más gyártóegységben készült – terméküket gyártani fogja. Az pedig külön büszkeség, hogy felépítésében magyar kivitelezők vettek részt, és ők hozták létre Közép-Európa legmodernebb takarmánygyártó egységét – mondta beszédében Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Ezzel a beruházással a Vitafort növeli kapacitását is – a jelenlegi egymillió tonna kész keveréktakarmány-egyenértékről 1,5-1,7 millió tonnára, de a vezérigazgató szerint még fontosabb, hogy nagyobb hozzáadott értéket állítanak elő. A cél az egyre növekvő exportigények kielégítése. Jelenleg 21 országba szállítják termékeiket, köztük 8 uniós tagállamba. A vezérigazgató szerint

az új üzem nemcsak a saját, hanem a velük dolgozó partnereik hatékonyságát is növeli.

Kulik Zoltán az üzem paramétereiről elmondta még, hogy közel 40 méter magas, 6700 négyzetméter beépített technológiával rendelkezik, amelyet kilenc szinten helyeztek el. A két technológiai gyártóvonalon takarmánykeverékeket és koncentrátumokat, valamint premixeket állítanak elő,

144 alapanyagtartály, három keverőgép és három granulálóvonal ötperces ciklusidővel, két grammos bemérési pontossággal, 60-80-féle végterméket képes előállítani, akár 500 tonna napi mennyiségben.

A Vitafort 200 dolgozónak ad munkát, akiknek a képzése megkezdődött, és a próbaüzem után, év végén, jövő év elején indul a termelés.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink