Összement tavaly a takarmánypiac

Fotó: Philipp Schulze / DPA Picture-Alliance via AFP
Jócskán csökkent tavaly a hazai keverőüzemekben előállított takarmánymennyiség. Nem változott a korábbi évekhez képest, hogy a keverékek közel felét a baromfihizlalók etették fel. A piacszűkülésbenközrejátszott a legalább 30 százalékos drágulás is.

Tavaly összesen 3,637 millió tonna takarmánykeveréket állítottak elő haszonállatok számára a magyarországi takarmánykeverőkben, ami az előző évihez képest 8,1 százalékkal kisebb mennyiség – közölte a takarmánygyártásról szóló éves jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) -takarmánykeveréket állítottak elő, vagyis 8,1 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Az intézet adataiból kiderül: folytatódott a takarmánygyártás koncentrációja, bár az előző években megfigyeltnél mérsékeltebb ütemben. Tavaly ugyanis az öt legnagyobb magyarországi keveréktakarmány-gyártó vállalkozás adta az előállított keveréktakarmányok mennyiségének 34,9 százalékát, míg a top 5 cég részesedése a teljes termelésből 2021-ben 34,5, 2020-ban 32,2, 2019-ben pedig 31,3 százalék volt.

A gyártott keveréktakarmány 49,1 százalékát, 1,786 millió tonnát a baromfitakarmányok adták, míg a sertéstápok 1,321 millió tonnával, a szarvasmarha-takarmányok pedig 402,9 ezer tonnával részesedtek a 2022. évi termelésből.

Az egyes állattenyésztési ágazatok számára előállított takarmányok mennyiége eltérő mértékben csökkent. Brojlertápból 5,3, tojótápból 2,1, pulykatápból pedig 18,2 százalékkal készítettek kevesebbet tavaly, mint 2021-ben. A víziszárnyas szegmensben is jelentős volt a visszaesés: a kacsa-, valamint a libatakarmánygyártás 20,2, illetve 35 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. A sertéstáp-előállítás 4,4, a szarvasmarhatápé pedig 6,9 százalékkal mérséklődött 2021-hez képest.

A hazai takarmánygyártók agrárpiaci jelentőségét jelzi, hogy a haszonállatok számára előállított 3,637 millió tonna keveréktakarmányhoz 2,197 millió tonna gabonafélét, 525,5 ezer tonna fehérjenövényt és származékait, illetve 285 ezer tonna olajos magvat és származékát használták fel a gyártók Magyarországon 2022-ben. Az etanolgyártás melléktemékeként keletkező DDGS -t 94,6 ezer tonna mennyiségben tették takarmánykeverékekbe. Malomipari melléktermékekből 136,5 ezer tonnát, söripari, valamint cukoripari melléktermékekből 11,8, illetve 25,7 ezer tonnát használtak fel. A szintén kukoricaalapú CGF és CGM melléktermékek takarmánycélú felhasználása az AKI szerint valószínűleg meghaladta a statisztikai felmérés során kapott 42 ezer tonna bekeverési értéket, ugyanis a legnagyobb felhasználó szarvasmarha-tenyésztők által a keverőkocsikba betett mennyiségről az intézetnek nincs információja.

A takarmánykeverékek átlagos értékesítési ára tavaly minden kategóriában legalább 30 százalékkal meghaladta a 2021-es árat, egyes termékcsoportoknál (a brojlertápok közül az indító- és a nevelőtápoknál) pedig megközelítette a 40 százalékot.

A KSH adatai alapján megállapítható, hogy kiemelt takarmánykeverékek ára minden negyedévben rendre emelkedett 2022-ben.

A mennyiségbeli szűkülés jellemző volt az exportra is, amely volumenében – a gyártásnál kisebb mértékben – közel 5 százalékkal csökkent, míg euróban kifejezett értéke 24 százalékkal bővült az előző évhez képest. A termékcsoport importértéke 171,2 millió euró, exportértéke pedig 225,9 millió euró volt. Az export három legnagyobb célpiaca Románia, Horvátország és Szlovákia volt, a kivitt mennyiség 73 százaléka e három országba irányult. Az import legnagyobb mennyiségben Ausztriából, Ukrajnából és Szlovákiából érkezett, a behozatal kétharmad része e három országból jött 2022-ben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink