A műtrágyaáraktól a földbérleti díjakig – tovább szorít a világban az input-árprés

Forrás: Getty Images
Számos probléma gerjeszti a vihart a műtrágya-piacon, amely következtében a világpiacon rekordárakra számítanak. A vetőmag- és vegyszerárak is emelkedni fognak.

A műtrágyák ára jelentősen emelkedett 2021-ben, egyes termékek 50-75 százalékkal is meghaladták ötéves átlagáraikat – írja FarmProgress. Az elmúlt év végére végére a legtöbb nitrogéntermék ára több mint kétszeresére emelkedett 2020 végén, és néhány esetben rekordmagasságot ért el. Úgy tűnik, hogy a tendencia 2022-ben is folytatódni fog, és további 25 százalékos, vagy még nagyobb növekedés lehetséges. Számos probléma gerjeszti azt, hogy rekordárak alakuljanak ki.

Az biztos, hogy

a műtrágya iránti kereslet világszerte nagy, az erős nyersanyagárak és a világjárványból kilábaló gazdaságok általános fellendülése miatt.

A múltbeli keresletvezérelt árcsúcsokhoz képest a 2021-es felfutás nem példa nélküli. A kukorica ára 2008 júniusában valamivel több mint 7,50 dollárra emelkedett, majd a műtrágya 2008 végén rekordszintet ért el. Hasonló folyamat, hogy a kukorica 2021 májusában átlépte a 7 dolláros határt, a kereslet pedig rekordmagasságra emelte a műtrágyát 2021 végén.

A műtrágyagyártás kulcsfontosságú összetevője, a földgáz alacsony globális készletei megszorították a termelést. Válaszul Kína, India és Egyiptom intézkedéseket hozott a hazai műtrágyaszükséglet biztosítása érdekében, és ezek az intézkedések tovább csökkentik a rendelkezésre állást a globális kereskedelmi piacokon.

A szállítási költségek 10 éves csúcson vannak. Az ammóniagyárak leállásai Szaúd-Arábiában és Trinidadban, valamint az Egyesült Államokban az időjárás miatti leállások csak olajat öntöttek a tűzre. A foszfátpiacot befolyásolták az Oroszországból és Marokkóból származó importra kivetett amerikai vámok, míg a Fehéroroszország elleni amerikai szankciók korlátozták ezt a fő exportőrt.

Nem valószínű, hogy az árak rekordszinten maradnak, de a kérdés az, hogy mikor látjuk az enyhülést. A többnyire működő ellátási láncok mellett 2009-ben viszonylag gyorsan alábbhagytak az árak. Úgy tűnik, a jelenlegi hullám sokkal tovább tarthat, akár 2023-ig is. okat.

A vetőmag- és vegyszerárak várhatóan mérsékelt emelkedést mutatnak, amit a magasabb nyersanyagárak támogatnak. A vetőmag áremelkedése az elmúlt három évben mérsékelt volt. Most, hogy a nyersanyagárak emelkedtek, a vetőmagos cégek valószínűleg megpróbálnak felzárkózni. Mivel az ágazatban használt vegyszerek jó része Kínához kötődik. Kína belső kereslete és ellátási láncának folyamatos problémái valószínűleg ár- és elérhetőségi problémákhoz vezetnek a mezőgazdaságban használt vegyszerek esetében. Történelmileg mind a vetőmag, mind a vegyszerek ára pozitív korrelációt mutatott a nyersanyagárakkal.

Az input árprés a vártnál keményebb vezetési és marketing döntésekre kényszerít, a termelőknek más számítási módszert kell alkalmazniuk a vetésforgók és a marketingtervek mérlegelésekor. A magasabb árfekvésű inputok egyúttal alaposabb és hatékonyabb felhasználást is megkövetelnek (talajvizsgálat, kijuttatás időzítése). Az áremelkedés pedig a földbérleti díjakat is elérheti: a földtulajdonosok arra a következtetésre juthatnak, hogy a magasabb nyersanyagárak magasabb bérleti díjakat indokolnak, miközben nem veszik észre, hogy az inputköltségek hogyan szorítják meg a haszonkulcsokat.