Virtuális évértékelő

2021. február 9. – Bár a 2021. évi AgrárgépShow elmaradt, de az AXIÁL Kft. ezúttal is megrendezte hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját. A virtuális keretek között megszervezett eseményen Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője értékelte a vállalat 2020. évi teljesítményét, valamint jövőbeni terveit is megosztotta a közönséggel.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a 2020-as év rendhagyó volt a koronavírus-járvány miatt és felértékelődött az élelmiszerszállítás, valamint -előállítás szerepe világszerte. A növekvő igényekhez történő alkalmazkodás tavaly kora tavasszal okozott némi fennakadást az alkatrészbeszerzések ázsiai ellátási láncban, de mára a gyártók, beszállítók termelési- és szállítási határidői normalizálódtak. Az AXIÁL Kft. raktárkapacitásai, logisztika infrastruktúrája lehetővé tette és teszi a készletek folyamatos, magas szinten tartását, az ügyfelek zavartalan kiszolgálását.
A magyar mezőgazdaságot befolyásoló tényezők
2019-ben az Agrárminisztérium kihozott egy kamattámogatási lehetőséget – 80 százalékos kamattámogatás mintegy 30 milliárd forintos keretösszeggel –, ennek keretében mezőgazdasági gépeket lehetett vásárolni. A Növekedési Hitelprogrammal kombinálva maximum 0,5%-os ügyleti kamattal lehetett géphitelhez jutni. 2020 eleje még ennek jegyében zajlott, az AXIÁL Kft. partnerei pedig jelentős értékben valósítottak meg beruházásokat ebben a programban az Axiál Financial Services Kft. közreműködésével.
E konstrukció után sem maradtak a gazdaság szereplői kedvező finanszírozási lehetőségek nélkül, hiszen az MNB új lendületet adott a Növekedési Hitelprogramnak az NHP Hajrával, 1500 milliárd forintnyi forrással, amit azóta további 1000 milliárd forinttal toldottak meg. Így elmondható, hogy várhatóan 2021-ben is folyamatosan a gazdálkodók rendelkezésére fog állni a kedvező, fix kamatozású, kiszámítható forrás. E tekintetben az AXIÁL Kft. pénzügyi szolgáltatásokat közvetítő leányvállalata – az Axiál Financial Services Kft. – munkatársaival áll az ügyfelek rendelkezésre, akik nemcsak kedvező kamatkondíciót, hanem biztosítéki feltételekben is optimális megoldásokat kínálnak a beruházások mellé.

Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető, Umenhoffer Péter marketingigazgató, Pintér Zsolt ügyvezető Fotó: Kürti Ivett

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője saját adatbázisuk és kimutatásaik, valamint az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet, a DataHouse, a MEAR (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének Eladási Adatcsere Rendszere), Dr. Hajdú József és több bel- és külföldi szakirodalom felhasználásával ismertette a 2020. évi mezőgazdasági- és építőipari géppiac főbb mutatóit.
A magyarországi mezőgazdasági gépberuházások nominál értéke 180 milliárd forint volt 2020-ban, egy kis csökkenés figyelhető meg a 2019-es évhez képest, de összességében egy elfogadható évet zárt a magyar mezőgazdasági géppiac beruházási oldalról.

Traktorok
Az értékesített erőgépek tekintetében elmondható, hogy az iparág továbbra is stabil, közel azonos darabszám került értékesítésre, mint tavaly.
Ugyanakkor sokat lehet hallani arról, hogy az értékesített erőgépek átlagos teljesítménye évről évre nő. Az ügyvezető a Fendt traktorok példáját hozta ennek szemléltetésére, amely során látható volt, hogy míg 2019-ben 222 LE, addig 2020-ban 235 LE volt az átlagos értékesített teljesítmény. Ez 6%-os növekedés mindössze egy év alatt.
A 2020. évi össztraktorpiacból, a 80 LE feletti kategóriában az AXIÁL Kft. a Landini, Fendt és CLAAS márkái révén 24,8 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak.

Kombájnok
A bajai központú vállalat számításai szerint a betakarítógépek piacán 2,1 százalékkal sikerült növelni piaci részesedésüket 2020-ban a 2019-es évhez képest. „A Magyarországon 2020-ban értékesített betakarítógépek közel fele CLAAS volt.” – hangsúlyozta az ügyvezető.
A kombájnokhoz kapcsolódóan megfigyelhető, hogy az átlagos vágóasztalméret 20 év alatt 5,5 méterről 7,5 méterre nőtt. Ugyanez jellemző a motorteljesítménynél is: 2019/2020 viszonylatában 384 LE-ről 402 LE-re nőtt a teljesítmény. Ma már a legnagyobb teljesítményű CLAAS kombájnok kukoricában akár 150 tonna/hektár fölötti teljesítményre is képesek!

Silózók
Mintegy 67 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak az AXIÁL Kft. 2020-ban. „A 2020-as év nagyon jó év volt, de az ÁTK (szerk. hivatalosan ÁTFT – Állattartó Telepek Fejlesztésének Támogatása néven megjelent) pályázat révén a 2021-ben akár ettől is nagyobb darabszámú értékesítés is elképzelhető.” – tette hozzá Pintér Zsolt.

Mezőgazdasági teleszkópos rakodók
„Még mindig el tudjuk mondani, hogy az általunk forgalmazott Manitou és CLAAS teleszkópos rakodók értékesítési volumenével minden második mezőgazdasági teleszkópos rakodó, amely értékesítésre kerül hazánkban, az továbbra is tőlünk kerül ki.” – hangzott el. E gépeknél is elmondható, hogy a vevői igényekre reflektálva egyre nagyobb teherbírású és emelési magasággal rendelkező rakodók kerülnek értékesítésre. A kompakt gépek tekintetében az 5,25 méteres emelési magasságtól a 9 méteresig és a 2,5 tonna teherbírástól a 6 tonnáig terjed a paletta, illetve a nagyobb értékek irányába mozdultak el az értékesítések.

Magyar építőgéppiac 2020-ban
Az utóbbi években egyre élénkebb az építőgéppiac. A teleszkópos rakodók piacán, a 10 méter feletti kategóriában megközelítőleg 85 százalékos; ezen belül a forgóvázas gépek piacán mintegy 95 százalékos piaci részesedést ért el az AXIÁL Kft. A mini/midi kotrók tekintetében a vállalat megduplázta az értékesített darabszámait 2020-ban 2019-hez képest. A 14 tonna teherbírás feletti földmunka gépek esetében – ahol nagyobb a verseny a piacon – hozzávetőleg 12 százalékos piaci részesedést értek el.

Kép: Kürti Ivett

Új és kiemelt beszállítók
A sajtótájékoztatón a négy kiemelt beszállítóról is szó esett:
• a CLAAS-ról, mely márka termékeit már több mint 20 éve forgalmazza az AXIÁL Kft.
• a Fendtről, mely egyre inkább a digitalizáció irányába nyit.
• a HORSCH-ról, melynek nemrég jelent meg első, állítható hasmagasságú önjáró permetezőgépe.
• a Manitouról, mely cég rekordmagas megrendeléseket jegyzett a 2020-as év negyedik negyedévében.

A siker kulcsa
Az AXIÁL Kft. egy, a magyar mezőgazdasági és építőipari gépesítést támogató, szervizszolgáltatást nyújtó és alkatrészforgalmazást végző vezető vállalat. „Az volt az álmom, hogy ezt a célkitűzést a 2020-ban is megtartsuk. Jelentem, sikerült.” – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.
„Az AXIÁL Kft. 2020. évi eredményeiről elmondható, hogy továbbra is stabil, minden üzletág teljesítette az előírt terveket. Köszönet a kollegáknak a helytállásukért ezekben a rendkívüli időkben is!” – összegezte Pintér Zsolt ügyvezető. (Borbély Zsanett, AXIÁL)