Ismét újszerű megoldásokat keres a NAK programja

Forrás: NAK
Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban fellelhető kihívásokra adott megoldási javaslatait keresi a NAK TechLab agrár startup programja. Az idén is meghirdetett TechLab a bevont piaci szereplők révén garantálja, hogy piacfókuszú, a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgoznak ki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) NAK TechLab programja hidat képez az agrár startupok, innovatív vállalkozások, valamint a hazai agrárium szereplői között annak érdekében, hogy a digitális megoldások könnyebben és gyorsabban elterjedjenek és a jövőben a gazdák rendelkezésére álljanak – írja közleményében a NAK. „Fontos, hogy legyen egy olyan támogató környezet, amely az optimális támogató közeget biztosítja annak érdekében, hogy minél több piacképes agrárdigitalizációs megoldás szülessen a szektorban. A NAK TechLab programban szakembereket biztosítunk, tesztlehetőséget kínálunk, de befektetői összekötésben is segítjük a fejlesztőket. Gyakorlatilag minden adott, ami egy fejlesztés sikerességéhez szükséges. Azt gondoljuk, hogy ezek azok a lépések, amelyek hosszú távon képesek az új megoldásokat felszínre hozni, választ adni a növekvő kihívásokra, és megkönnyíthetik nem csak a vállalatok, de a kisebb gazdaságok mindennapi munkáját is” – emelte ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A NAK TechLab a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, amely a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. Újgenerációs startup-vállalkozások segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik a szektort. A program 2019 óta segíti a hazai agrár startup vállalkozásokat, működésének elmúlt 5 évében több mint 100 agrártechnológiai startup fejlesztésében vett részt.

Olyan nagyvállalatok várják a fejlesztők, startup cégek megoldási javaslatait, mint a Bonafarm Csoport, amely Magyarország meghatározó élelmiszergazdasági vállalatcsoportja, a KITE Zrt., hazánk piacvezető mezőgazdasági integrátora, az AXIÁL Kft., a mezőgazdasági gépkereskedelem egyik vezető szolgáltatója, valamint az egészséges talajélet kialakítását és a környezetbarát növénytáplálást szolgáló Bio-Nat Kft., a MIKRO-VITAL mikrobiológiai készítmények gyártója és forgalmazója.

A vállalatok az alábbi területeken várják a megoldásokat:

  • A Bonafarm Csoport a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számos ágazatát lefedve várja az olyan újító megoldásokat, mint a mesterséges intelligencia alapú rendszerek alkalmazása a növénytermesztés vagy a sertéstenyésztés területein, vagy például a feldolgozási folyamatokat megkönnyítő képfelismerő rendszerek.
  • A Green Deal által támasztott elvárásoknak való digitalizációs megfelelésre is várja a megoldási javaslatokat a KITE Zrt., de ugyanígy keresik a mezőgazdaság digitális átállását segítő mesterséges intelligencia fejlesztéseket.
  • Az Axiál Kft. olyan innovatív, az agrárszektor digitalizációját előmozdító megoldásokat keres a precíziós gazdálkodás területén, amelyek illeszkedni tudnak a vállalat portfoliójához. Így például: okos mezőgazdasági gépek szenzorjaiból származó adatok újszerű hasznosítására vonatkozó ötleteket.
  • Képfelismeréssel és adatfeldolgozással kapcsolatos megoldást keres a tápanyaghiány azonosítására a Bio-Nat Kft.

A programra augusztus 15-ig lehet jelentkezni, a részletek pedig itt érhetők el. A NAK TechLab nagyvállalati-startup program befektető partnere az OUVC, az Óbudai Egyetemhez tartozó 10 milliárd forintos kockázati tőkealap, mely a programba került csapatok részére a tőkét biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink