Villogó sárga – repcepiaci kilátások

Fotó: Ladóczki Balázs
Vajon mennyi gyönyörűen sárguló repcetáblát látunk majd az elkövetkező években? Mint egyfajta vészvillogóra, úgy tekintsünk most rájuk! A zsugorodó vetésterület és a magas világpiaci készletek festette jövőkép ugyanis elégé borús. Az egy évvel ezelőtti csúcs óta 60 százalékkal esett az ára. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének írása.

Nemrégiben írtam arról, hogy a repceolaj ára a pálmaolajé alá esett az Európai Unióban. Ez is fontos jelzés, hiszen negyed évszázada nem volt erre példa. Nézzük, mi is történik a repce piacán, és főként mi várható?

A kínálat magas, a kereslet alacsony, az árak esnek

A legfontosabb üzenetem az, hogy a folyamatos feldolgozás ellenére világszerte magasak a repcekészletek. Európa, Kanada, Ausztrália egyaránt ilyen helyzetben van. Az üzemanyaggyártás kereslete pedig továbbra is alacsony. A reményt Kína kereslete szokta adni, de most náluk is magasak a készletek.

Mivel a repceolaj iránti kereslet körülbelül 70 százalékát a biodízel-előállítás teszi ki, az ágazat korlátozott kereslete valószínűleg azt jelenti, hogy a következő hetekben sem fog megállni az áresés a nemzetközi piacokon.

Mivel a repcemag a 13, a repceolaj 15 százalékát képezi az olajosmag és -olaj világpiacnak, árának alakulása számos tényező befolyása alatt áll.

Számunkra talán a legnagyobb jelentőségű az, hogy az EU importja mind repcemagból, mind -darából, mind -olajból évről-évre emelkedik. 2022/23-eddig eltelt időszakában mindhárom termékben közel ötven százalékos Ukrajna aránya. Az EU őszi káposztarepce területét 5 éves csúcsra, 6,0 millió hektárra becsülik, mivel a vetéskor még viszonylag vonzó árak voltak. Az EU repcetermése várhatóan 19,8 millió tonnára nő (+1,0 százalék az előző évhez képest és +15 százalék az 5 éves átlag felett) 3,31 t/ha-os hozamok mellett. Erre pedig a vetések állapodta miatt minden remény meg is van. Pedig a bőséges európai készletek már most is nyomás alatt tartják a piacot.

A repce árának mérséklődése párhuzamosságot mutat a kőolaj árának egy éve tartó korrekciójával is. Ezt a fent említett erős üzemanyagcélú felhasználás okozza, de nem egyértelműen következik belőle, hogy ha elindul a felfelé az olajára, akkor azonnal magával húzza a repcéét is. Ennek oka a magas készletszint.

Az USDA a 2022/23-as évre a globális repcetermesztést 87,2 millió tonnára teszi, ami 17 százalékkal haladja meg az előző szezonban mértet. A globális export harmadával bővül, miközben a készletszint felével emelkedik ebben a szezonban.


Forrás: USDA

Itthon 2022 őszén mintegy 186 ezer hektárra zsugorodott a repce magyarországi vetésterülete. Ilyen mélységeket utoljára 2012-ben mutatott a repceterület. Külkereskedelmünk szintén fanyalgó képet mutat: az export csökken, az import emelkedik.


Forrás: KSH

A repcemaggal nemigen kereskednek mostanság, ára tavaly nyár óta mérséklődik.


Forrás: KSH

Jelenleg tehát magas a kínálat, és az új terméssel néhány hónapon belül még tovább nőhet.

Úgy tűnik, a globális árcsökkenések csak abban az esetben érhetnek véget, ha a kőolaj ára komoly fordulatot mutatna be, és ezzel párhuzamosan az üzemanyag célú repcefeldolgozás megemelkedne.

A magam részéről erre nem számítok a közeljövőben.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink