Szakadékban a repceolaj ára

Forrás: Getty Images
Tekintve, hogy a repce területe tovább zsugorodik Magyarországon, számunkra is fontos üzenete van annak, hogy a repceolaj ára a pálmaolajé alá esett az Európai Unióban. Erre 25 éve nem volt példa kontinensünkön – hívja fel a figyelmet Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A Mintec Analytics szerint 25 év után először lett olcsóbb az EU repceolaja, mint a pálmaolaj, amely általában a legolcsóbb a négy fő olajféle (repce, napraforgó, szójabab és pálma) közül, és igazodási pontként szolgál a piac számára. Március 16-án a repceolaj ára 2021 januárja óta a legalacsonyabb szintre esett: tonnánként 929,5 euróra FOB Rotterdam, míg a nyers pálmaolaj ára 951 euró/tonna CIF Rotterdam volt.

A grafikonon jól látható, hogy a repcemag ára is meredeken csökken a világpiacon. A február havi adatok még nem mutatták ezt a helycserét, de az már látszott, hogy a repce ára csökkent, míg a pálmaolajé már oldalazott.


Forrás: EU


Forrás: USDA

Az ok az EU piacának túltelítettsége, mivel a helyi feldolgozók nagy tételben vásároltak repcét Ukrajnában, amelynek felét az EU-ban dolgozták fel. A vásárlások viszonylag alacsony ára biztosította az árrések és az értékesítési volumen növekedését. Annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű repcemagot importálnak az EU-ba, a repceolaj iránti kereslet továbbra is alacsony, mind a biodízelipar, mind az élelmiszeripar részéről.

A legtöbb élelmiszergyártó repceolajat vásárolt a napraforgóolaj alternatívájaként,

mert a napraforgóolaj fő termelői és exportőrei, Ukrajna és Oroszország közötti háború miatt ellátási zavarokra számítottak. Ráadásul egyes felvásárlók hosszú távú megállapodásokat kötöttek magas áron az ellátás biztosítása érdekében, így magas a készletszintjük, ami tovább csökkenti az iránta való keresletet. A helyzet pedig éppen emiatt még hónapokig nem változhat. Tekintettel erre, nincs kereslet a repceolajra, és az EU repcetermesztésére vonatkozó előrejelzések is jók.

A biodízel-iparból nincs kereslet olajra, mivel a repce-metil-észter ára továbbra is csökken, a készletek pedig meglehetősen nagyok

– írja a Mintec.

A francia és németországi száraz viszonyok ellenére a termés állapota még nem aggasztó a kereskedők számára, de a közeljövőben még felerősödhetnek az aggodalmak. Jelenleg az őszi repce területe az EU-ban 5,92-6,02 millió hektárt tesz ki, amelyből júliusban 19,32 millió tonna repce betakarítása várható, ami az elmúlt öt év legmagasabb értéke az EU-27-ben.

Jelenleg tehát magas a kínálat, és az új terméssel néhány hónapon belül még tovább nőhet.

Mindezek fényében kell értékelnünk azt az információt, hogy tovább – mintegy negyedével – csökkent a repce vetésterülete. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy az őszi kalászosok területe viszont jelentősen emelkedett, akkor azt látjuk, hogy

tavasszal ismét sztár lesz a napraforgó és a szója.

E két növény területének kisebb emelkedésére mindenképpen számítok, miközben a kukorica területe kisebb hátraarcot csinál. Bár csökkenésének mértéke nem 2023-ban lesz a legnagyobb. Úgy néz ki, hogy miközben napraforgó vetőmagból már nincs kínálat a piacon, addig kukoricából van. Emiatt, aki sokáig hezitált, az mégis kukoricát fog vetni idén is.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink