Gabonapiac: az agrártárca szerint nincs akadálya terményvásárlásoknak

Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap
Az Agrárminisztérium arról értesült, hogy a termelők nem tudják értékesíteni terményeiket, de a tárca szerint a felvásárlók kifogásai nem valósak.

Termelői körökből sok jelzés érkezett arról, hogy a korábbi időszak gyakorlatával szemben nem tudják értékesíteni terményeiket, a felvásárlást folytató gazdasági szereplők az exportakadályokra és minőségi problémákra hivatkozva hárítják el az ezzel kapcsolatos ajánlatokat – tudatta az Agrárminisztérum (AM). A tárca közleményében az is szerepel, hogy áttekintették a helyzetet mind az exportot, mind a minőséget vizsgálva. A gabona- és olajosnövény-exportnál bevezetett bejelentési kötelezettség működéséről leszögezték, hogy a kiviteli bejelentések feldolgozása a lehető legrövidebb átfutási idővel, folyamatosan működik. Az államnak eddig egyetlen esetben sem kellett élnie az elővásárlási lehetőséggel. A bejelentések kezelésének gyors átfutási ideje biztosítja, hogy az nincs befolyással a hazai piac működésére és nem befolyásolja a gabonafelvásárlás gazdasági feltételeit.

A példátlan idei aszály az idei kukoricatermést sújtotta leginkább, a korábbi évekhez képest jelentősen alacsonyabb a termés mennyisége, amely sajnálatos módon a hazai felhasználói igények fedezésére sem elegendő- áll az AM közleményében. Gazdálkodói jelzések alapján ugyanakkor széles körben alkalmazott gyakorlattá vált a kukoricánál a minőségi paraméterekre, országos toxinproblémára hivatkozva a felvásárlás meghiúsulása. Az új termés mintázása és a laboratóriumi vizsgálatok jelenleg is folyamatosan zajlanak, az eddig beérkezett adatok alapján az látható, hogy a minőségi panaszok csak az ország bizonyos régióiban jelentkeznek. Valamennyi ágazati, piaci és hatósági információt egybevetve,

az eddigi mérések alapján a bevizsgált tételek mindössze 5-15 százalékában jelentkeztek a minőségi panaszokat alátámasztó eredmények.

A jelenlegi információk alapján elmondható, hogy a minőséggel kapcsolatban nem látható országos méretű probléma Magyarországon – nyomatékosította a tárca.

A hazai gabonaárakkal kapcsolatban a nemzetközi és hazai adatok azt mutatják, hogy a belpiaci árak követik a nemzetközi ármozgásokat, nem látható piaci zavarra utaló jel. A gabonák jegyzései a nemzetközi és hazai piacokon is enyhén mérséklődtek az elmúlt időszakban, amiben szerepet játszhat az is, hogy Európa-szerte kedvező az őszi vetések állapota.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink