Manipulatív gabonaárak

Forrás: Getty Images
Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó – írja gabonapiaci elemzésében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője. A tömegcikkeknél pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az árváltozásból van pénz. Az elmúlt heti áremelkedést is ennek fényében kell értékelni.

A gazdatüntetésekkel is fémjelzett európai hangulatban nem csodálkozom azon, hogy egyre hangosabb kritizálják az előrejelzéseket, a termésbecsléseket, és az erre épülő ármozgásokat. Mint mindenből, ebből is érdemes tanulnunk: hogyan olvassuk a piacot.

Ha csak néhány fontos árbefolyásoló tényezőt említek meg, akkor kitűnik, milyen nagy tere van az árak, a piaci hangulat befolyásolásának az agrárpiacon.

 • időjárás;
 • vetésterületek, vetésállapot, művelésimunkák állása;
 • termésbecslések, műholdas hozam elemzések;
 • előrejelzések, elsősorban az USDA (a piacok erre reagálnak leginkább) aztán jön az IGC, FAO, EU Bizottság (MARS alapon) Tallage, Agritel…;
 • készletek, főleg a nagy exportőröké;
 • keresletet befolyásoló tényezők;
 • szállítási feltételek;
 • devizaárfolyamok;
 • piaci beavatkozások, szállítási korlátozások;
 • a többi befektetői piacon elérhető megtérülések.

Ez utóbbi az, amit leginkább hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Nem nehéz elképzelni egy brókert, aki előtt egy sor monitoron, egy sor piac adatai futnak, az ő dolga pedig ügyfelei számára a lehető legoptimálisabb portfolió kialakítása, és folyamatos kezelése. Nos, amikor az elmúlt hónapokban – a tengerentúliakkal az élen – a részvénypiacok sorra döntötték saját csúcsaikat, kevés figyelem hárult az árupiacokra, de mindig jön a de. Ahogy a túlárazottság, a korrekció szelei kezdtek fújni, a pénz elkezdte keresni az egyéb megoldásokat. Mivel a mezőgazdasági terménypiacok éppen a könnyű befolyásolhatóságokról, hangulati kitettségükről híresek (lásd fenti tényezők szabad kombinációnak végtelenségét) a múlt héten elkezdték a növekedési erélyt tesztelni. Ráadásul, a gabonapiacok nagyon gyorsan reagálnak az új piaci adatokra. Kedden reggel az emelkedés máris korrekcióba is fordult.

Nézünk néhány aktuális piacbefolyásoló tényezőt a búzára kihegyezve!

 1. Első helyen az időjárással kapcsolatos aggodalmak.
 2. Európában – az elmúlt évek kudarcai után – csökkent a vetésterület, így az aszállyal kapcsolatos hírek dupla dinamitként működnek.
 3. Ahogy az agrarheute.com írja, legújabb havi jelentésében az Európai Bizottság is csökkentette Európa idei közönséges búza termésére vonatkozó előrejelzését, 560 ezer tonnával 120,2 millió tonnára, szemben a korábbi becslésben szereplő 120,8 millió tonnával. Ez lehet a legkisebb termés a súlyosan aszályos 2020-as év óta, amikor is csak 118,1 millió tonna volt. Csak Franciaországban 370 ezer hektáros, azaz közel 8 százalékos, Németországban 218 ezer hektáros vagy szintén közel 8 százalékos csökkenés tapasztalható.
 4. Oroszországban még mindig száraz és meleg éghajlat uralkodik, és az időjárási térképek túlságosan bizonytalanok ahhoz, hogy megnyugtassák a termelőket. Az oroszok raktárürítései az elmúlt hónapok egyik legerősebb piacbefolyásoló tényezői voltak.
 5. A keresleti oldalon Kína import-ütemezése az, ami kiemelt befolyással van.
 6. Mindezek mellett, globálisan a termés 10 millió tonnával a tavalyi felett várható.
 7. Kisebb globális jelentőségű, de számunkra nagyon fontos, hogy Lengyelországban a gazdák feloldják a határzárakat. Helyhatósági választások után vannak, megjött az EU extra pénze is. A választások hatását nem szabad alábecsülni. A lengyelek plusz támogatást és egy sor ígéretet kaptak az EU-tól, hogy nyugodjanak le. (Amúgy is munka van a földeken.) Saját miniszterelnökük és több gabonaimportőr ország is felszólította a lengyel gazdákat, hogy ne akadályozzák az ukrajnai termények áramlását. Belgium, Ausztria, Hollandia és Olaszország kereskedelmi szövetségei és kamarái egyenesen felszólítottak minden uniós vállalatot, beleértve a szállítmányozókat, hogy bojkottálják azokat a lengyel fuvarozókat, amelyek elzárták Ukrajna és Lengyelország határát, és ne kössön vagy újítsanak meg szerződést velük addig, amíg nem véget vet a blokádnak. Az olcsó ukrajnai terményre látványosan kaptak rá az EU felhasználói. Ez is arra utal, hogy tartósan alakul át a kontinens gabonapiaca. Közte a miénk is.

Ami az előrejelző intézeteket illeti

 • a technológiák modernizációja folyamatosan növeli a pontosságukat. A termésbecslések folyamatos korrekciója is éppen ebből következik;
 • túlságosan sokan dolgoznak e rendszerekben ahhoz, hogy üzleti vagy politikai érdekek mentén, szándékosan torzítsanak.

A múlt heti áremelkedések margójára

A nemzetközi piacok emelkedéssel reagáltak az orosz búzatermés-várakozások 94-ről 93 millió tonnára való csökkentésére és a csapadékhiány (Európa északi területein pedig éppen a csapadékhullám) miatti aggodalmakra. Ugyanakkor látványosan figyelmen kívül hagyták Oroszország azon szándékát, hogy június 30-ig 5 millió tonnával megemeli a gabonaexport-kvótát. Pedig a világpiacot hosszú hetek óta az orosz termény árazza egyik oldalról és az importigények ilyenkor természetes erősödése a másikról.

Szerintem még nem jött el a trendforduló ideje.

A globális gabonatermelési várakozások növekvő terméssel számolnak, csak a korábbi előrejelzéseknél kisebb mértékűvel. A felhasználási előrejelzés ugyan 9 millió tonnával a termelés felett van, de itt 2300 millió tonnáról és közel 600 millió tonnás készletszintről beszélünk (IGC). A romló várakozások mértéke elenyésző. A tőzsde túlreagált, mivel teszteli az emelkedési erélyt.

Itthon virágzik – a megszokottnál sokkal kisebb területen – a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota átlagosan jó, de a nyugati és keleti országrész között most is hatalmas a különbség. A növények fejlődése hetekkel előrébb jár az ilyenkor megszokottnál. Ebben a talajok téli hónapokban kialakult víztelítettsége és a szokatlanul hamar felmelegedett levegő és talaj egyaránt segíti őket. Ugyanakkor a csapadékhiány komoly. Sok gazda már öntöz. Ez még annak ellenére is igaz, hogy az aszálytérkép egy hét alatt látványos zöldülést mutat. Az aszályindex közepes aszályt jelez. A tavaszi vetésekről még nincs statisztikai adat, de én arra számítok, hogy a kukorica a tavalyi területét meg fogja haladni, de a napraforgóé komolyabban zsugorodik.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink