Átalakítja a zöldségpiacot is az európai energiaválság

Természetesen hoz némi előnyt a Szentes környéki kertészeteknek a geotermia használata, ám az input anyagok árán keresztül azok sem ússzák meg a költségek drasztikus emelkedését.

Ezekben a hetekben folytatják le a tárgyalásokat a kertészetek az energiaszolgáltatókkal, a tapasztalat az, hogy jelentős áremelésekre kell felkészülniük a termelőknek – mondta megkeresésünkre Oltyán István az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója. Tájékoztatása szerint mivel az Árpád-Agrár geotermális energiát használ üvegházainak fűtéséhez, ez nyilván nem, vagy kevésbé érinti a céget közvetlenül, ugyanakkor közvetett módon mégis jelentős költségemelkedésekre számíthatnak.

A gáz és elektromos áram megugrása ugyanis az inputanyagok jelentős drágulásához vezetett, ennek gazdasági hatása pedig sokkal hosszabb lesz – vélekedett a szakértő, rámutatva, hogy az elmúlt rövid időszakban jelentősen emelkedett a kőgyapot és a kertészeti műtrágya ára is, ez utóbbié például jellemzően több mint duplázódott.

A Szentes környéki kertészetek egyértelműen versenyelőnyt élveznek a geotermia használata miatt, azon kertészetekkel szemben, amelyek gázzal vagy más megoldásokkal fűtik üvegházaikat, de például az Árpád-Agrár költségeit is növeli az áramár megugrása – mutatott rá Oltyán István, ezzel is jelezve, hogy versenyelőnyük nem annyira magától értetődő. Kérdésünkre kitért arra, hogy a hollandok sem hagytak fel a termeléssel, hanem átstrukturálták termelésüket. Ez a feladat vár majd a hazai termelőkre is, vagyis át kell gondolják, hogy a mostani feltételek mellett milyen terményekkel érdemesebb inkább és melyekkel kevésbé foglalkozni. Az inputanyagok áremelkedését ugyanis egyelőre nem követték le a kereskedelmi árak, vagyis a multikkal még nem lehetett elismertetni ezen költségnövekedéseket.

Verseny nemcsak hazai és import között, hanem hazai és hazai között is van mutatott rá korábban Nagypéter Sándor, a DélKerTész elnök-ügyvezetője a Both Ildikó marketing szakértőnek adott interjúban. A versenyben azt is figyelembe kell venni, hogy mi magyarok milyen hatékonysággal, milyen fejlett technológiával tudjuk előállítani termékeinket és milyen hatékony logisztikai rendszert üzemeltetünk annak érdekében, hogy versenyképesek legyünk nemcsak a hazai, hanem a globális piacon is.

Egy biztos, hogy a mostani egekbe emelkedő üzemanyag, input anyagok, műtrágyák, munkabérek jelentősen át fogják szabdalni az európai paprika és paradicsom termelését és piacát.

Ezt még tetőzi a növényi vírusok egyre többféle drasztikus törzseinek megjelenése nemcsak a paradicsom, de az uborka és paprika növényfajtákban is. Mindezeket még fokozza az EU nagyon erős zöld politikája, az ökogazdaság terjedésének szerepe, amely jelentős hozamcsökkenéseket idézhet elő az öreg kontinensen.

E mellett pedig nem garantálják a brüsszeli jogszabályok a harmadik tagországbeli tényleges import behozatalnak a fokozott ellenőrzését. Ezek együttes befolyásoló tényezői nagy kihívások elé állítják az európai és ezen belül a magyar termelőket is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink