Új technológia a holland üvegházi termelők válasza az energiaválságra

Fotó:  Kovács Erika / Délmagyarország
A jelenlegi energiaárak mellett akár évi 255 millió forintos hektáronkénti költséggel is számolhatnak a hollandiai üvegházak, aminek hatására egyrészt sokan felhagytak a termeléssel, másrészt viszont mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskékkel gyorsítják az érést.

A jelenlegi áram- és gázárak mellett számos holland paradicsom- és uborkatermesztő egyszerűen képtelen tovább működtetni termesztőlétesítményeit: az egy négyzetméterre eső energiaköltségek elérhetnék akár az évi 700 ezer eurós (255 millió forintos) hektáronkénti költséget jelentene – ezt pedig nyilvánvalóan senki sem tudná megfizetni. Ezért egyes holland üvegházak már el is adták hosszabb távra, alacsonyabb áron megkötött gázszerződéseiket ipari felhasználóknak, felhagytak a termesztéssel, így a zöldségpiac kínálati oldala egyre zsugorodik, az árak pedig már a német piacokon is érezhetően megemelkedtek – írja honlapján a FruitVeB.

Erre a helyzetre jelenthet legalább részleges megoldást egy új szabadalom, mely igen apró, elemi, kolloid ezüstgolyókat alkalmaz, amelyek az öntözővízzel érik el a növényeket. A mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskék megváltoztatják a bejövő fény hullámhosszát, ezáltal egyidejűleg több kloroplaszt működését kiváltva, aminek eredményeként a növény fotoszintézise erősebb lesz és felgyorsul. Az ezüstrészecskék hatása talán a diszkógömbhöz hasonlítható leginkább: az ezüst nanopartikulumok a leveleken és magában a növényben is különböző irányokban szórják a fényt.

Martin Heinisch professzor, a fémalapú nanotechnológiás nyomelem-műtrágyákat fejlesztő B+H Solutions GmbH egyik tudományos tanácsadója szerint a kevesebb fény (mindegy, hogy természetes vagy mesterséges) ellenére a kezelés hatására a növények növekedése felgyorsul. Az ezüst-nanorészecskékből pedig egy hektárra körülbelül egy gramm ezüstnek megfelelő mennyiséget kell csak adagolni, ráadásul kifejezetten erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a szabadföldi alkalmazás során petrezselyem esetében el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását.

Az üvegházi termelők pedig jelentősen csökkenthetik a pótmegvilágítás fényerejét, és ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg.

Olyannyira, hogy a cég szerint a termesztés még a mostani magasabb energiaárak mellett is jövedelmező lesz, és a zöldségek ára ismét megfizethetővé válik a fogyasztók számára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink