Óriási kihívások a paprika és paradicsom szegmensben

Fotó: Török János / Délmagyarország
A régió meghatározó paprika és paradicsom kereskedőjévé is válhat a szentesi Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész).

Idén késő ősszel elindul a több mint tízezer négyzetméteres komplex logisztikai csarnoképület felépítése a Délalföldi Kertészek Szövetkezeténél (DélKerTész). Ebben a komplexumban a legmodernebb és a leginkább környezetkímélőbb hűtési technológiával kialakított, csaknem 7 000 négyzetméteres hűtőházon kívül, 1 300 négyzetméteres csomagoló, 1 700 négyzetméteres, 16 kamion egyidejű rakodására alkalmas komissiózó csarnok és csaknem 1 000 négyzetméteres göngyölegtároló is kialakításra kerül – számolt be a cég közleményében Nagypéter Sándor, a DélKerTész elnök-ügyvezetője.

Mint mondta, ez a zöldmezős beruházás a meglévő logisztikai egységre ráépülve egy olyan teljes komplex egységet fog alkotni, amellyel nem csupán a régió, de magyarországi zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb logisztikai központjává is fog válni. A fejlesztési igényt az váltotta ki, hogy a közepes és nagytermelők az elmúlt néhány évben bővültek és az elkövetkező években is jelentős felületen végeznek fejlesztéseket. Emiatt a DélKerTész a mostani 21-22 000 tonna áru kezelése helyett 28-30 000 tonna logisztikáját kell majd megoldja. A nyomonkövethetőség, minőségbiztosítás és élelmiszerbiztonság sérelme nélkül ez csakis egy nagyobb logisztikai infrastruktúra mentén lehetséges – fogalmazott Nagypéter Sándor.

Az elnök-ügyvezető kitért a világban tapasztalható energiaválság okozta problémákra is. Rávilágított: a világ más tájaihoz képest, a Dél-alföldi régió termelői, gazdálkodói ilyen szempontból szerencsések, hiszen a termálenergiával termeszthetnek, nem fenyegeti őket a gázárak emelkedése. Véleménye szerint, a mostani egekbe emelkedő üzemanyag, input anyagok, műtrágyák, munkabérek jelentősen át fogják szabdalni az európai paprika és paradicsom termelését és piacát. Ezt még tetőzi a növényi vírusok egyre többféle drasztikus törzseinek megjelenése nemcsak a paradicsom, de az uborka és paprika növényfajtákban is. Mindezeket még fokozza az EU nagyon erős zöld politikája, az ökogazdaság fokozásának szerepe, amely jelentős hozamcsökkenéseket idézhet elő az öreg kontinensen. E mellett pedig nem garantálják a brüsszeli jogszabályok a harmadik tagországbeli tényleges import behozatalnak a fokozott ellenőrzését. Ezek együttes befolyásoló tényezői nagy kihívások elé állítják az európai és ezen belül a magyar termelőket is.

A DélKerTész-nek több mint 500 tagja van, ami nagyjából 250-300 aktív családot jelent. A legnagyobb beszállítójuk az Áprád Agrár Zrt., amely étkezési fehér paprikából 2 600 tonnát, hegyes csípős paprikából 200 tonnát, fürtös paradicsomból 1 250 tonnát, koktél-cherry-datolya paradicsomból pedig 800 tonnát szállít be. A cégcsoporthoz tartozó, önálló gazdasági társaság, a Szentesi Paradicsom Kft. fürtös paradicsomból 2 900, koktél-cherryből 1 000 tonnát és az Árpád-Masterplant Kft. fürtös paradicsomból szintén 1 400 tonnát szállít be.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink