Az áremelkedések éve volt az agrárpiacon – futnak a takarmánydrágulás után az állattenyésztők

Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra
A növényi termékek jelentősen drágultak az elmúlt évben, ettől – és a ráfordítási árak emelkedésétől – messze lemaradt az élő állatok felvásárlási árának emelkedése, noha az állattenyésztők költségei rendkívüli mértékben megnőttek.

Az elmúlt évben 19 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak, ami elsősorban a növényi termékek 28 százalékos – ezen belül a gabonafélék és olajos növények 39, illetve 40 százalékos – drágulásának a következménye, és összefügg az élénk nemzetközi kereslettel, valamint a készletek csökkenésével is – írja összefoglaló jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A ráfordítási árak eközben 17 százalékkal lettek magasabbak, és bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is drágultak, ez főként a műtrágyák 58 százalékos, és az azok alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedésének a hatása.

A termelői árak tavalyi növekedése elsősorban a növényi termékek áremelkedésével függ össze. A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 39, illetve 40 százalékkal nőtt.

A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a készletek csökkenése áll.

Sajátos utat járt be a burgonya árindexe, amely az év elején még csökkent, de az év végére már jelentősen nőtt, így 2021-ben átlagosan 9 százalékkal emelkedett.

Az élő állatok ára 1,3 százalékkal nőtt 2021-ben. A vágócsirke felvásárlási ára – az elmúlt évek stagnálása után – 2021 januárja óta folyamatosan növekszik, decemberben 27 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában, az éves átlagár pedig 13 százalékkal emelkedett. A vágósertés átlagára ezzel szemben 12 százalékkal csökkent. Hasonló ármozgás figyelhető meg egész Európában, a kínai kereslet szűkülése miatt sertéshúsból túltermelés volt.

A KSH adatai szerint a mezőgazdasági ráfordítási árak 2021-es 17 százalékos emelkedése a folyó termelőfelhasználás 19 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 8 százalékos növekedéséből adódott. Mindez ráadásul úgy, hogy

a folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben, 58 százalékkal a műtrágyák.

Ezen a piacon 2020 vége óta negyedévről negyedévre egyre nagyobb mértékű volt az áremelkedés, így a 2021. negyedik negyedéves műtrágyaárak több mint 2,5-szer meghaladták a 2020. negyedik negyedévieket. Az áremelkedésben szerepet játszott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése.

A takarmányok ára is jelentősen, közel 27 százalékkal nőtt. Ezen belül az egyszerű takarmányok 37, a keveréktakarmányok 19 százalékkal drágultak. Az alapanyagárak növekedése miatt a takarmányárak 2020 utolsó negyedévében kezdődő áremelkedése 2021-ben is folytatódott, de az emelkedés üteme az év második felében kissé lassult.

A növényvédő szerek 7,1, az állatgyógyászati készítmények 5,4 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 18, ezen belül az üzemanyagoké 21 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 11, a gépberuházásoké 6,5 százalékkal emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink